Το 2018 σηματοδοτεί μία καθοριστικής σημασίας στιγμή για την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο 19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής του από την ολομέλεια της Βουλής, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των σημαντικών θυσιών των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.
«Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στους καταναλωτές. όσο και στις επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος δίνοντας έμφαση στη μειούμενη τάση στην ανεργία, η οποία αποτελεί ισχυρό μήνυμα της σταθερά βελτιούμενης τάσης στην ανάπτυξη, αποδίδοντας αυτές τις θετικές προοπτικές στη βελτίωση της πίστης στη βιωσιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και στην εισαγωγή ενός ευρέος φάσματος μεταρρυθμίσεων που ανασχημάτισαν την ελληνική οικονομία.
«Σε όλη αυτή την προσπάθεια» -όπως θα είπε χαρακτηριστικά- «στόχος της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της».
Με σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον (με τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου), ενώ κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε, πολλά υποσχόμενους, τομείς οικονομικής δραστηριότητας. «Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία».
Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της.