Την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια ή την αύξηση της επιβάρυνσης κυρίως στα αστικά ακίνητα «δείχνει» το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους πιστωτές.
Όπως προκύπτει από το κείμενο, το οποίο αποκάλυψε η «Καθημερινή», τον Μάρτιο θα πρέπει να είναι έτοιμες και να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες αναπροσαρμόστηκαν τελευταία φορά το 2007 (το 2016 έγιναν οριζόντιες μειώσεις). Το σχέδιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς προβλέπει την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθούν μια ειδική ομάδα και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναπροσαρμογή τους.
Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2018 και σύμφωνα με το σχέδιο η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές, όπως αναφέρει η «Καθημερινή»:
1. Την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ.
2. Να επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και αυτά όχι από τον κύριο φόρο αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο των αγροτεμαχίων, ωστόσο, εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους. Βέβαια, η προσθήκη αυτή στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δείχνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό στο πλαίσιο της αλλαγής του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών να ενταχθούν τελικά και αυτά στον ΕΝΦΙΑ.