Στα «χέρια» της Ελλάδας βρίσκεται η απόφαση για ένα νέο, τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Όπως είπε η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν πρέπει να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα, εφόσον «η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες».
Ερωτηθείς και για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ο κεντρικός τραπεζίτης «έδειξε» προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι «η ρευστότητα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται και της αποδοχής που τυγχάνουν από τις αγορές».
Για το θέμα δίωξης του Ανδρέα Γεωργίου, δήλωσε ότι η ΕΚΤ διαφωνεί με τις δικαστικές διώξεις στελεχών των στατιστικών αρχών, σημειώνοντας ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και των ανθρώπων τους είναι μία βασική προϋπόθεση για να υπάρχει αξιοπιστία, η οποία υπονομεύεται από τέτοιες πράξεις.
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε σήμερα αμετάβλητο, σε ιστορικά χαμηλά του 0%, το επιτόκιο, ενώ παράλληλα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι από τον Ιανουάριο του 2018 σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη και πληθωρισμό
Συγκεκριμένα, για το 2017 η ΕΚΤ αναβαθμίζει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 2,4% έναντι του 2,2% προηγουμένως, για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2,3% έναντι 1,8% προηγουμένως, για το 2019 ανάπτυξη 1,9% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7%) και για το 2020 ανάπτυξη 1,7%.
Για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει αύξηση των τιμών στο 1,2% το 2018 έναντι εκτιμήσεων για 1,4% τον Σεπτέμβριο, στο 1,5% το 2019 και στο 1,7% το 2020. Η αναβάθμιση των εκτιμήσεων αντανακλά, σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι την αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων.