Μπορεί η χθεσινή ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής να ήταν ενδεικτική της πολιτικής ατμόσφαιρας, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018, με την κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης να κρατάει καλά, ωστόσο απόψε αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο οι τόνοι, αφού θα λάβουν το λόγο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να τοποθετηθεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς σε όλες τις απορίες που έχουν να κάνουν με τους πλειστηριασμούς, για τους οποίους υπάρχει και αρκετή εσωτερική «γκρίνια».
Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος μνημονιακός, αλλά και ο πρώτος που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα.
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιχειρήσει να καθυσυχάσει τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τους πλειστηριασμούς, στο απόηχο μάλιστα της συνάντησής του με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου.
Χθες, ο κ. Φίλης από το βήμα της Βουλής, ζήτησε την οριζόντια νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει σοβαρά το θέμα της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, με βάση την αντικειμενική αξία και να μην αρκεστεί στη συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες» είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε, ότι «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των τραπεζών, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όρια και ίσως και αδιέξοδα, σε αυτή την ονομαζόμενη συμφωνία κυρίων».
Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τις δηλώσεις του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με τις οποίες δεσμεύτηκε για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ και περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κάλεσαν χθες τη Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει στη Βουλή ποια δημοσιονομική πολιτική θα ακολουθήσει, εφόσον η δική της διαπραγμάτευση, για ακόμα χαμηλότερα πλεονάσματα, δεν πετύχει.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να στρέψει τα βέλη του κατά του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του για το «θολό πόθεν έσχες», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα.
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,5%, αύξηση άμεσων φόρων κατά 478 εκατ. ευρώ και έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 2,7 δισ. ευρώ προβλέπει μεταξύ άλλων ο Προϋπολογισμός 2018 που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα τα μεσάνυχτα στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το «αφήγημα» της κυβέρνησης είναι πως ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2018 με ρυθμό 2,5%. Η πρόβλεψη για επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης στηρίζεται στις προβλέψεις για θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση (κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ), για θετική συνεισφορά από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ), αλλά και στις προβλέψεις για περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα.
Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 σε όρους προγράμματος θα ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ ή σε 7,05 δισ. ευρώ, από 2,44% του ΑΕΠ εφέτος (4,36 δισ. ευρώ). Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού 2018 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 48,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 394 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το έτος 2017. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 43,15 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2 δισ. ευρώ έναντι του 2017. Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 12,6 δισ. ευρώ, έναντι 12,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων αλλά και της συνεχιζόμενης από το 2017 μείωσης του αριθμού των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης.
Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 20,766 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 478 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 8,725 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.Οι φόροι περιουσίας προβλέπεται να φθάσουν στα 3,379 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 179 εκατ. ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 27,390 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 473 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 15,845 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 78 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.Οι φόροι κατανάλωσης θα διαμορφωθούν στα 9,706 εκατ. ευρώ αυξημένοι κατά 439 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.
Βάσει του Προϋπολογισμού 2018 την επομένη χρονιά θα επέλθουν οι εξής επιβαρύνσεις:
Περαιτέρω αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ μέσω της οποίας δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα στερηθούν ακόμη και 1.400 ευρώ τον χρόνο.
Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και στα υπόλοιπα 32 νησιά του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει πως προϊόντα και υπηρεσίες θα επιβαρυνθούν με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Η κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου 1,5% θα αποτυπωθεί ως περαιτέρω μείωση των καθαρών αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1/1/2018.
Η κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, η οποία θα φορτώσει τους φορολογούμενους με προβλήματα υγείας, με πρόσθετους φόρους 121 εκατ. ευρώ.
Η νέα αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Από 1/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης, προσαυξημένων με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017.
Αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τη δαπάνη να περικόπτεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Έτσι, σε δύο εβδομάδες από σήμερα κάποιοι θα χάσουν εντελώς το επίδομα, ενώ δεν αποκλείεται και η μείωση του επιδόματος ανά λίτρο.
Θα ενεργοποιηθεί και το νέο πακέτο μέτρων στον τουρισμό. Περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του τέλους διανυκτερεύσεων αλλά και το νέο καθεστώς φορολόγησης στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις τύπου Airbnb.