«Μη ρεαλιστικές και αδικαιολόγητες» χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τραα τις απειλές ορισμένων Ευρωπαίων να αφεθεί η χώρα στην τύχη της.
Συνιστά «υπομονή», στο βαθμό που, όπως λέει, η ελληνική κυβέρνηση «έχει ήδη λάβει δραστικά μέτρα», ενώ επισημαίνει ότι οι εκ βάθρων αλλαγές, που στην Ελλάδα θα συντελεστούν σε λίγα χρόνια, σε άλλες χώρες θα ήταν αναγκαία «τουλάχιστον δέκα χρόνια» για να αποφέρουν καρπούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη πλαισιώνεται από φωτογραφία του Μ. Τράα κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στην Αθήνα με την λεζάντα «Υπάρχει εδώ μια εφημερίδα, η οποία συστηματικά δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με το ποιά νυχτερινά κέντρα έχω επισκεφθεί και τι είδους ουίσκυ πίνω. Όλα αυτά είναι ανοησίες, καθότι δεν πραγματοποιώ ποτέ νυχτερινές εξόδους». Ομολογεί επίσης ότι του φαίνεται περίεργο, σε μια χώρα του ευρώ να μην μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς σωματοφύλακα.
Ειδικότερα η συνέντευξη δημοσιεύεται στην ολλανδόφωνη εφημερίδα «De Tijd» υπό τον τίτλο «Ένας γιατρός για τον έλληνα ασθενή» και υπότιτλο «Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι ο πιο μισητός άνθρωπος στη χώρα».
Εισαγωγικά, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, στον οποίο παραχωρήθηκε η συνέντευξη, αναφέρει ότι ο διδάκτωρ στις οικονομικές επιστήμες Μπομπ Τράα, (ο οποίος συμμετείχε ως σήμερα σε αποστολές του ΔΝΤ στη Λατινική Αμερική) καλείται να φέρει εις πέρας μια από τις δυσκολότερες αποστολές στο πεδίο των διεθνών χρηματοοικονομικών, την οποία μάλιστα κάποιοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν «ματαιοπονία». Όπως σημειώνεται, σε καθημερινή βάση οι Έλληνες διαδηλωτές ζητούν από τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ να εγκαταλείψουν την χώρα και για τον λόγο αυτό επισημαίνεται ότι ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ διαθέτει επί μονίμου βάσεως σωματοφύλακες. «Αυτό καθαυτό το γεγονός δεν μου προξενεί κατάπληξη», αναφέρει ο Μ. Τράα, «αλλά είναι κάπως περίεργο ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο σε μια χώρα της ευρωζώνης».
Ο Ολλανδός οικονομολόγος δηλώνει στην εφημερίδα πως είναι πεπεισμένος ότι η συνταγή που έχει προταθεί για την Ελλάδα, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, είναι η ενδεδειγμένη για μια χώρα που ζούσε επί σειρά ετών πάνω από τις δυνάμεις της. Εάν οι Έλληνες δεν εφαρμόσουν τα μέτρα, θα επέμβουν οι αγορές, σημειώνει, ελπίζοντας παράλληλα ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποφευχθεί. «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να ανάψουμε την πυρκαγιά της αναδιάρθρωσης. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υπόλοιπη Ευρώπη, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, παραμένουν αυτή τη στιγμή μεγάλοι» αναφέρει, ενώ για τις ελληνικές τράπεζες που πλήττονται από την κρίση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τονίζει ότι «έχουν καλές πιθανότητες να μπορέσουν τελικά να ορθοποδήσουν».
Όπως σημειώνεται στη βελγική εφημερίδα, στην ελληνική πολιτική και χρηματοοικονομική σκηνή, ο Μ. Τράα έχει την φήμη ενός κλασικού Ολλανδού που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Συνέκρινε, για παράδειγμα, μερικούς μήνες πριν σε ένα συνέδριο, την Ελλάδα με ένα αυτοκίνητο Μερσεντές που τρέχει μόνο με 20 χιλιόμετρα την ώρα και συνέχισε λέγοντας ότι εάν μειωνόταν το ποσοστό της κρατικής παρέμβασης, η ταχύτητα αυτή θα μπορούσε να φτάσει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Η δήλωση αυτή επικρίθηκε σφοδρά από τα ελληνικά ΜΜΕ, αναφέρει η εφημερίδα.
«Πράγματι είμαι εδώ γνωστός ως ένας καλβινιστής Ολλανδός που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να δημιουργεί προβλήματα, έχει όμως και πλεονεκτήματα. Δεν είμαστε εδώ μόνον ως αναλυτές αλλά και σαν ψυχοθεραπευτές. Λέω πράγματα που οι πάντες γνωρίζουν. Επειδή όμως οι Έλληνες πολιτικοί δεν λένε αυτά τα πράγματα, δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Πρέπει να θέσουν, με διαφάνεια, όλες τις επιλογές στο τραπέζι», αναφέρει ο Μπομπ Τράα.
Ανάλογα επικριτικός εμφανίζεται ωστόσο και έναντι της χώρας του, της Ολλανδίας, και άλλων χωρών, οι οποίες – όπως επισημαίνει η εφημερίδα- «θέλουν να εποπτεύουν τις εισπράξεις από τους φόρους, όπως και τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα». Μια παρόμοια παρέμβαση από το εξωτερικό αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, σημειώνει. «Προσφέρουμε τεχνική βοήθεια. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι παίρνουμε εμείς τα ηνία στα χέρια μας ως ανθύπατοι και προχωρούμε στην ‘κατοχή’ της χώρας. Δεν είναι οι ξένοι που θα προχωρήσουν στην πώληση της δημόσιας περιουσίας. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και η περιουσία που διαθέτει ανήκει στους Έλληνες», τονίζει ο κ. Τραα.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι «οι προσπάθειες του ΔΝΤ δυσχεραίνονται από την συνεχή καμπάνια ακτιβιστών και πολιτικών ενάντια στο ΔΝΤ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αριστεροί διαδηλωτές προσπάθησαν όταν είχε έλθει στην Ελλάδα να κρεμάσουν πανό στο διαμέρισμα όπου κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί, στη συνέχεια, να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα έξω από την πόλη».
Τα ελληνικά ΜΜΕ ασκούν, κατά την εφημερίδα, δριμεία κριτική τόσο στον Μπομπ Τράα όσο και την υπόλοιπη ομάδα του ΔΝΤ. Κατάφεραν μάλιστα να πάρουν στα χέρια τους τις αποδείξεις από τα γεύματά τους κατά την διάρκεια κάποιας διαμονής τους στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα. Χαρακτήρισαν ‘ντροπή’ το γεγονός ότι οι ξένοι απεσταλμένοι έτρωγαν τόσο ακριβά φαγητά, ενώ παράλληλα ζητούν από τους Έλληνες να σφίξουν το ζωνάρι. «Υπάρχει εδώ μια εφημερίδα, που συστηματικά δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με το ποιά νυχτερινά κέντρα έχω επισκεφθεί και τι είδους ουίσκυ πίνω. Όλα αυτά είναι ανοησίες διότι δεν βγαίνω ποτέ έξω το βράδυ ούτε έχω επισκεφθεί το μέρη αυτά. Τα βγάζουν όμως από το κεφάλι τους και αυτό κάνει ζημιά στην εικόνα μας», αναφέρει ο Μπομπ Τραα.
Ο Ολλανδός οικονομολόγος θεωρεί ότι ορθώς η Ολλανδία και άλλες χώρες ασκούν πίεση στους Έλληνες ώστε να βεβαιωθούν ότι θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τα επώδυνα μέτρα. Αλλά προειδοποιεί ότι οι απειλές να εγκαταλειφθούν οι Έλληνες στην μοίρα τους είναι αδικαιολόγητες και μη ρεαλιστικές. Όπως υποστηρίζει, τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι οι φορολογούμενοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν καμία όρεξη να πληρώσουν για τα ελληνικά προβλήματα. Μερικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί θα επιθυμούσαν μετά χαράς να βάλουν έναν φράχτη γύρω από την Ελλάδα και να αφήσουν τους Έλληνες μόνους με τα προβλήματά τους. Αυτό όμως δεν γίνεται», τονίζει ο Μ. Τράα.
Ο Μπομπ Τράα επισημαίνει τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει δραστικά μέτρα και συνιστά υπομονή. «Υπάρχει καμιά φορά η αίσθηση ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τίποτα ακόμα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η εμπειρία σε άλλες χώρες διδάσκει ότι δεν μπορείς να κάνεις μια διαρθρωτική αλλαγή τέτοια κλίμακας, όπως αυτή που γίνεται στην Ελλάδα, σε λίγα μόνο χρόνια. Κάτι τέτοιο χρειάζεται τουλάχιστον δέκα χρόνια».