Η υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της Ελλάδας για την περίοδο μέχρι το 2015 από το ελληνικό κοινοβούλιο αποτελεί ένα μόνο από τα στοιχεία της συμφωνίας που πρέπει να επιτευχθεί για να λάβει η Ελλάδα την πρόσθετη βοήθεια από τους εταίρους, το ποσό της οποίας δεν έχει καν προσδιορισθεί ακόμη επακριβώς.
Από κει και πέρα παραμένουν ανοικτά πολλά ζητήματα, τα οποία ορισμένοι τα χαρακτηρίζουν «λεπτομέρειες», ενώ άλλοι τα θεωρούν «εμπόδια», όπως καταγράφονται στις ερωταπαντήσεις που ακολουθούν:
– Πότε θα ληφθεί η απόφαση; Η απάντηση είναι απλή, όταν θα έχουν συμφωνήσει οι εταίροι σε όλα. Ωστόσο, σε σαφείς απόπειρες να πιέσουν και να επιταχύνουν, τόσο ο επίτροπος Όλι Ρεν, όσο κι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγ Σόιμπλε, έχουν προειδοποιήσει ότι μια καθυστέρηση μπορεί να είναι μοιραία για την ελληνική οικονομία.
– Γιατί επείγει η λήψη απόφασης; Βάσει του πορίσματος της τρόικα, η 5η δόση του υπάρχοντος δανείου των 110 δισ. από το ΔΝΤ και την Ένωση δε θα εκταμιευθεί στις 29 Ιουνίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, διότι δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές το 2012, κάτι που ήταν όρος του αρχικού μνημονίου. Για να δοθεί η δόση αυτή, ύψους 12 δισ., θα πρέπει πρώτα να διασφαλισθεί ότι η χώρα διαθέτει επιπλέον χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, την πρόσθετη βοήθεια. Όμως, μια καθυστέρηση μεγαλύτερη των 15 – 20 ημερών θα σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του – πληρωμή χρεών, καταβολή μισθών κ.λπ. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε στην πράξη με στάση πληρωμών.
– Το ποσό θα ανέρχεται η πρόσθετη βοήθεια; Βάσει των υπολογισμών του κ. Σόιμπλε και του κ. Γιούνκερ, θα φτάσει τα 90 δισ. για την περίοδο μέχρι το 2015. Ωστόσο, άλλες πηγές ανεβάζουν το ύψος του ποσού ακόμη και στα 110 δισ. ευρώ. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
– Ποιος θα δώσει τα χρήματα; Κι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν έχει διευκρινισθεί επακριβώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι πηγές θα είναι τρεις: το ταμείο του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και τα κέρδη που θα προέλθουν από τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο εγχείρημα. Το σχέδιο, όμως, είναι ακόμη «στον αέρα».
– Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα; Η περίφημη συμμετοχή των ιδιωτών. Η Γερμανία θέλει οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να δεχθούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η Γαλλία, συζητούν μονάχα (κι αυτό με επιφυλάξεις) την εθελουσία ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων με νέα ομόλογα μόλις λήξουν. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι και τα δυο ενδεχόμενα θα τα εκλάβουν ως αναδιάρθρωση, με τις αντίστοιχες συνέπειες για την ευρωζώνη και την τράπεζα.
– Υπάρχουν άλλα προβλήματα; Πολλά. Αλλά οι τεχνοκράτες θεωρούν ότι μπορούν να τα επιλύσουν εγκαίρως εάν λυθεί το παραπάνω. Ανάμεσα στα άλλα προβλήματα είναι το γεγονός ότι ο προσωρινός Μηχανισμός θα αντικατασταθεί από τον Μόνιμο (ESM) το 2013, ο οποίος θα διέπεται από άλλους κανόνες. Υπάρχει το ερώτημα, λοιπόν, εάν η βοήθεια προς την Ελλάδα θα «μεταβιβασθεί» στο νέο όργανο ή όχι.
– Τι εξαρτάται από την Ελλάδα; Μόνον η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το κοινοβούλιο, η οποία σύμφωνα με την τρόικα θα γίνει στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου. Τα υπόλοιπα αφορούν τη διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων και των ευρωπαϊκών θεσμών.