Σε δύσκολη εξίσωση έχει εξελιχθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Πρόσφατα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου είχε δηλώσει ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έχουν οριστεί έως τις 31 Μαρτίου. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους εκτιμητές που πρόκειται να υπολογίσουν τις τρέχουσες τιμές των ακινήτων καθώς και τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Το υπουργείο Οικονομικών πριν εκπνεύσει η προθεσμία δημοσιοποίησε την απόφαση, με την οποία παρέχει κρίσιμες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογιστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.
Οι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να εισηγηθούν τιμές ζώνης οι οποίες θα είναι στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Επί της ουσίας θα πρέπει να εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές τιμές.
Επίσης, οι εκτιμητές θα πρέπει να δηλώσουν στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία που έλαβαν υπόψη τους προκειμένου να προτείνουν μια τιμή ζώνης όπως, για παράδειγμα, αγοαραπωλησίες, τιμές προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων, ύψος μισθωμάτων καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεώρησαν σημαντικό
Κάθε εκτιμητής μπορεί να επιλεγεί για την υποβολή εισηγήσεων τιμών σε έως 100 ζώνες. Τα δεδομένα που θα εξαχθούν από τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών πρόκειται να συγκριθούν με τα δεδομένα τιμών ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από εκτιμήσεις που κάνουν οι τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν την υποθήκευση ακινήτων για την παροχή δανείων
«Φωτιά» οι αντικειμενικές στις λαϊκές περιοχές
Ένα πρόβλημα που έχει επισημαίνουν εδώ και καιρό στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι οι τιμές δεν θα έχουν οριζόντια μείωση αλλά θα έχουν αυξομειώσεις με τις τιμές στις μεσοαστικές και υποβαθμισμένες περιοχές να αυξάνονται σε αυτές στις ακριβές περιοχές να μειώνονται.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές περιοχές και τη μείωση των τιμών στις «ακριβές» περιοχές, όπως η Βούλα, η Εκάλη και το Ψυχικό. Για παράδειγμα, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι από τα 700 περίπου ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ανέρχεται σήμερα η τιμή ζώνης στα 1.000 ευρώ (που είναι και το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος). Αντιθέτως, στις ακριβές περιοχές οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 30%-40%.
Εάν παραμείνουν ως έχουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπως η Δραπετσώνα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 30%, ενώ από την άλλη θα συρρικνωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες στις περιοχές όπου θα γίνουν μειώσεις.