Προβληματισμός για την εξαγωγική περίοδο των οπωροκηπευτικών επικρατεί στους Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους λόγω του ρωσικού «απαγορευτικού» στα ευρωπαϊκά προϊόντα εξαιτίας του βακτηρίου E-coli.
σύμφωνα με την Ημερησία, Έλληνες εξαγωγείς αναφέρουν ότι η Ρωσία διευρύνει συνεχώς τον κατάλογο με τα προϊόντα στα οποία επιβάλλει αυθαίρετα εμπάργκο στη διακίνησή τους, γεγονός που προοιωνίζει καταστροφικές εξελίξεις για τα ελληνικά θερινά φρούτα και κηπευτικά. Παρότι δεν υπάρχει ακόμη επίδικη αποτίμηση της ζημιάς, παράγοντες της αγοράς μιλούν για πλήγμα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ στην αγροτική οικονομία της χώρας.
Την ίδια στιγμή, σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγοί κηπευτικών, οι οποίοι βλέπουν μία ραγδαία πτώση των τιμών στα προϊόντα τους που ξεπερνά το 50% από τη μείωση της κατανάλωσης, λόγω του φόβου που δημιουργεί η επιδημία με το μολυσματικό βακτήριο.
Μάλιστα, όσα δεν καταφέρουν να οδηγηθούν στις ξένες αγορές είτε διοχετεύονται στην εγχώρια κατανάλωση είτε καταλήγουν στις χωματερές.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Κρήτης, που μετρούν ζημίες που ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι τα αγγούρια και οι ντομάτες πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, από 5 έως 15 λεπτά (ανάλογα την ποιότητα), όταν στην αρχή της εμπορικής περιόδου έφθαναν τα 35 λεπτά το κιλό.Οπως αναφέρει στην «Η» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, κ. Γ. Γωνιωτάκης, το 70-90% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχει εξαχθεί, ενώ σε λίγο ξεκινάει η υπαίθρια παραγωγή, η οποία διοχετεύεται κυρίως στην εσωτερική αγορά.
Το ζητούμενο είναι, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, οι Ελληνες καταναλωτές να είναι ψύχραιμοι και να πειστούν για την καθαρότητα των εγχώριων προϊόντων, τα οποία, όπως τονίζει, τηρούν υψηλά στάνταρτς πιστοποίησης. Αυτό εξάλλου, όπως εξηγεί φαίνεται και από το γεγονός ότι πλέον δεν «φεύγει» τίποτα αν δεν είναι ασφαλές. Εξάλλου, συνεχίζει, οι Ελληνες παραγωγοί φοβούνται περισσότερο καθώς δεν έχουν περιθώρια να παίξουν με την ποιότητα και την υγιεινή των προϊόντων, αφού γνωρίζουν καλά ότι τα «σκάρτα» εμπορεύματα δεν τα θέλουν οι αγορές που απευθύνονται.
Επιπρόσθετα, σημειώνει, λόγω των γεγονότων οι ελληνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και ελέγχονται εξονυχιστικά όλα τα φορτία που μπαίνουν στη χώρα είτε από την Ε.Ε είτε από τρίτες χώρες.
Ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τις διαστάσεις που έχει πάρει ο νέος διατροφικός εφιάλτης στην Ευρώπη. «Δεν μας λένε την αλήθεια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γωνιωτάκης, και συνεχίζει, «κάτι κρύβεται, δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζεται ένα διατροφικό ζήτημα από τις τρελές αγελάδες, τις διοξίνες, τη γρίπη των χοίρων-πτηνών κ.λπ. Ηταν θέμα χρόνου από τα σκάνδαλα στη ζωική παραγωγή να σπάσει η φούσκα και στο φυτικό κεφάλαιο».
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει τόσο η Ε.Ε όσο και τα κράτη-μέλη πρέπει να ξεκαθαρίσουν το κομμάτι της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αίρεται το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στις φράουλες στις αρχές της εβδομάδας μετά από διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.
Εξαγωγείς
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Γ. Πολυχρονάκη, ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS σε κάθε περίπτωση, «απαιτείται να προστατευθεί η καλή φήμη των ελληνικών προϊόντων το συντομότερο δυνατό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει επειγόντως να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το βακτήριο E-coli (EHEC) για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά και να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές – πελάτες των προϊόντων μας περί της καθαρότητάς τους τόσο σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων αλλά και του βακτηρίου».
Copa-Cogeca
Μόλις το 1/3 της ζημιάς που προκάλεσε στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών η κρίση του E-coli καλύπτει το προτεινόμενο πακέτο διάσωσης των 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Kομισιόν, σύμφωνα με τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogecα.
Oι οργανώσεις χαρακτηρίζουν τη βοήθεια αυτή ανεπαρκή και τονίζουν πως είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν έκτακτα μέτρα που θα τραβήξουν τον τομέα από την κρίση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Copa – Cogeca, οι απώλειες φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ την εβδομάδα σε οκτώ κράτη-μέλη της E.E., με ορισμένους γεωργούς και συνεταιρισμούς να έχουν ήδη τεθεί εκτός αγορών. Oι τιμές των οπωροκηπευτικών έχουν πέσει κατακόρυφα και η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά.
«Σε ορισμένες περιφέρειες της E.E., το 100% της παραγωγής αγγουριών καταστράφηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ το 80% της συνολικής παραγωγής κηπευτικών θα καταστραφεί διότι δεν μπορεί να διοχετευθεί στην αγορά. Oι γεωργοί και οι συνεταιρισμοί τους θα πρέπει να ανακτήσουν το κόστος για αυτές τις εξαιρετικές αποσύρσεις», τονίζουν.
Υπό το φως των πρόσφατων εργαστηριακών εξετάσεων, οι οργανώσεις καλούν τα θεσμικά όργανα της E.E. να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι η κοινοτική παραγωγή κηπευτικών ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο και είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Κομισιόν
Στο μεταξύ, τη διάθεση περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των παραγωγών λαχανικών και φρούτων της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν μεγάλη πτώση των πωλήσεων των προϊόντων τους εξαιτίας της επιδημίας του E.coli πρότεινε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, στα μέσα της εβδομάδας.
Σύμφωνα με την πρόταση το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις των απωλειών που θα γίνουν από τις χώρες, ενώ για να υπολογιστεί το ποσό των αποζημιώσεων θα ληφθεί υπόψη η περίοδος από το τέλος Μαΐου, που σηματοδοτεί την αρχή της κρίσης έως το τέλος Ιουνίου.