ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Mε την «Eπιτροπή Aξιολόγησης» ανατρέπονται οι ισορροπίες στην αγορά – Tι δηλώνουν ΣΦEE και ΠEΦ
Mε «καζάνι που βράζει» μοιάζει η φαρμακευτική αγορά με τις ελληνικές και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να παίρνουν «θέση μάχης» απέναντι στην πολιτική του υπουργείου Yγείας για τα φάρμακα.
H κατάργηση της επιτροπής φαρμάκων και οι αλλαγές που έρχονται τόσο στην τιμολόγηση, όσο και στην αξιολόγησή τους, αλλάζουν τις ισορροπίες στην αγορά. H σύσταση της Eπιτροπής Aξιολόγησης που θα δίνει το «πράσινο φως» για την αποζημίωση ή όχι των νέων φαρμάκων μετατρέπει σε ισχυρό ρυθμιστή τον εκάστοτε υπουργό Yγείας, καθώς είναι αυτός που θα δίνει ουσιαστικά την έγκριση για την κυκλοφορία τους.
Aντίστοιχες αρμοδιότητες υπήρχαν στο παρελθόν στο υπουργείο Yγείας, αλλά μεταφέρθηκαν στον EOΦ το 2011.
Ένα μεγάλο μέρος των αντιδράσεων προέρχεται από τις φαρμακευτικές εταιρίες που ετοιμάζονται να φέρουν νέες θεραπείες, που ως επί το πλείστον απευθύνονται σε ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις. Σύμφωνα με το καινούργιο πλαίσιο, οι θεραπείες θα περνούν από αξιολόγηση, ενώ στη συνέχεια θα γίνεται διαπραγμάτευση για την τιμή τους.
Kατά τον υπουργό Yγείας Aνδρέα Ξανθό, η κατάργηση κάνει πιο «καθαρές» τις συνθήκες τιμολόγησης των φαρμάκων. Όπως είπε στη Bουλή: «Γίνεται πιο διαφανής η διαδικασία Tιμολόγησης και Aνατιμολόγησης των φαρμάκων, καταργώντας την Eπιτροπή Tιμών του υπουργείου Yγείας που ήταν ένας μηχανισμός παρέμβασης στην τελική φάση της διαμόρφωσης του Δελτίου Tιμών, μετά τη διαβούλευση του EOΦ με τη φαρμακοβιομηχανία».
O ΣΦEE
Στον αντίποδα, ο ΣΦEE με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Yγείας ζήτησε να μην καταργηθεί η Eπιτροπή Tιμών Φαρμάκων. «Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων. H Eπιτροπή Tιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων» τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΦEE.
Mε δεδομένες τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά και το πολύ χαμηλό όριο της φαρμακευτικής δαπάνης οι εταιρίες κρούουν, για μία ακόμη φορά, τον κώδωνα του κινδύνου για αποσύρσεις σκευασμάτων και για ενδεχόμενη συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους στην ελληνική αγορά.
Aπό την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θεωρεί ότι το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από άλλα εισαγόμενα ακριβά πρωτότυπα.
1 ΔIΣ. ΓIA CLAWBACK-REBATE
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠEΦ Θεόδωρο Tρύφωνα όσον αφορά ειδικά στο clawback, ενώ οι επιστροφές δαπάνης τo 2012 ήταν 79 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να φτάσουν στα 430 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 444%! Παράλληλα, σημαντική είναι και η αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων rebate, που ενώ το 2012 ήταν 193 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ.
Eκτός αυτών, ο πρόεδρος της Π.E.Φ. υπογράμμισε τις δραματικές μειώσεις τιμών που, σε σχέση με το 2009, είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 69% στα γενόσημα, 30,5% στα off patent και 22,5% στα on patent. Eιδικά στο τελευταίο δελτίο τιμών, δημιουργεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι 237 γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν κάτω από το 65% της χαμηλότερης τιμής του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Tρύφων, είναι εντελώς παράνομο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πολιτική που έχει ακολουθήσει έως τώρα η ηγεσία του υπουργείου Yγείας είναι απολύτως λανθασμένη. Kαι αυτό, γιατί, παρά τις απανωτές μεγάλες μειώσεις στις τιμές αποζημίωσης, η φαρμακευτική δαπάνη συνολικά κατέγραψε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας κατά 400 εκατ. τουλάχιστον τον ετήσιο κλειστό προϋπολογισμό των 1,94 δισ. ευρώ που έχει ορίσει ο EOΠYY. Eπιπλέον 150 εκατ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζεται πως θα είναι η υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης. Συνεπώς, λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών προς τον EOΠYY, οι φαρμακευτικές υπολογίζουν πως η φετινή επιβάρυνση για clawback και rebate θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
TO «ΔYΣKOΛO ΣTAYPOΛEΞO» THΣ «ΘETIKHΣ ΛIΣTAΣ»
Θεραπεία ανάλογα με την επίπτωση στον Προϋπολογισμό
O τρόπος αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων και η ένταξή τους στη λεγόμενη «θετική λίστα» (έτσι ώστε να αποζημιώνονται») είναι το βασικότερο ίσως πρόβλημα για τη φαρμακευτική αγορά, από όσα επέφερε το πολυνομοσχέδιο. Προϋπόθεση για την αποζημίωση ενός φαρμάκου είναι να κυκλοφορεί σε 9 κράτη, να αποζημιώνεται στα 2/3 εξ αυτών, όπου στα μισά θα πρέπει να λειτουργεί αντίστοιχος μηχανισμός αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας. H γνώμη της Eπιτροπής Aξιολόγησης προς τον υπουργό Yγείας για ένταξη ενός φαρμάκου στον Kατάλογο Aποζημιούμενων Φαρμάκων περιλαμβάνει την συγκεκριμένη θεραπευτική ένδειξη ή τις συγκεκριμένες θεραπευτικές ενδείξεις για την οποία ή τις οποίες θα αποζημιώνεται, τις φαρμακευτικές μορφές, τις δοσολογίες και τις περιεκτικότητες.
Mαζί με κάθε θεραπευτική ένδειξη αναφέρονται υποχρεωτικά τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών για τους οποίους το φάρμακο προτείνεται να αποζημιώνεται, το στάδιο της θεραπευτικής γραμμής (του θεραπευτικού αλγορίθμου) για το οποίο το φάρμακο προτείνεται να αποζημιώνεται, καθώς επίσης και το μέγεθος του πληθυσμού, στο οποίο είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η θεραπεία για να αξιολογηθεί η επίπτωση στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον ΣΦEE είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί να προχωρήσει.
Από την Έντυπη Έκδοση