Μειώσεις αποδοχών έως και 40% στους μισθούς των Δημοσίων υπαλλήλων θα φέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, το ενιαίο μισθολόγιο που θα ψηφιστεί τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με “Τα Νέα”, οι υπάλληλοι µε τα ίδια προσόντα που απασχολούνται σε αντίστοιχες θέσεις, θα λαμβάνουν ίσες αποδοχές, ανεξάρτητα από τον φορέα όπου έχουν προσληφθεί. Στόχος είναι οι αμοιβές στο Δημόσιο να εξομοιωθούν σε ετήσια βάση µε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Με την καθιέρωση του νέου μισθολογίου, περισσότεροι από 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δίνουν καθημερινά εξετάσεις, καθώς θα καταργηθεί η αυτόματη εξέλιξή τους στα μισθολογικά κλιμάκια ανά διετία και θα καθιερωθεί σύστημα αξιολόγησης από τους προϊστάμενους προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν κλιμάκιο.
Μεταξύ των διατάξεων που προωθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονοµικών είναι επίσης ο περιορισμός των μισθολογικών κλιμακίων από 18 σε 6 ή 7, τα οποία θα έχουν τη μορφή βαθμών, στα πρότυπα των αντιστοίχων για τους κοινοτικούς υπαλλήλους της Κοµισιόν.
Παράλληλα, εξετάζεται να καθιερωθούν διαφορετικοί ρυθµοί εξέλιξης ανάλογα µε την εκπαιδευτική κατηγορία των υπαλλήλων.
Έτσι δεν αποκλείεται υπάλληλοι Τεχνολογικής και Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης να αλλάζουν βαθµό ανά δύο ή τρία χρόνια, ενώ για υπαλλήλους Υποχρεωτικής και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ενδέχεται να ορίζεται τετραετία.
Σε κάθε περίπτωση θα οριστούν συγκεκριμένα µόρια και μερήσιμοι δείκτες, που θα λαµβάνονται υπόψη από τους προϊστάμενους και βάσει αυτών θα δίνεται το πράσινο φως για αλλαγή κλιµακίου.
Εάν κάποιος υπάλληλος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της θέσης που κατέχει, ενδέχεται να παραμείνει στο ίδιο κλιµάκιο και να µη λάβει τις αντίστοιχες αυξήσεις μισθού μέχρι και τη συνταξιοδότησή του.
Παράλληλα, µε το νέο μισθολόγιο από τα 54 διαφορετικά επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα σε διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και οδηγούν σε μισθολογικές διαφορές ακόμη και 1.800 ευρώ, θα παραμείνουν σε ισχύ µόνο δύο. Το οικογενειακό επίδομα, το οποίο όμως θα χορηγείται µόνο για την ύπαρξη παιδιών και όχι ως γάμου, καθώς και για το σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ πίδομα θέσης ευθύνης που δίνεται σε όσους αναλαμβάνουν καθήκοντα προϊσταµένων σε δηµόσιες υπηρεσίες.
Τα υπόλοιπα επιδόµατα στη συντριπτική τους πλειονότητα θα καταργηθούν, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ποσοστό ορισμένων επιδομάτων να ενσωματωθεί στο βασικό μισθό. Η πιθανή ενσωµάτωση εξαρτάται από την καταγραφή των επιπτώσεων που θα επιφέρει στις συντάξεις.
Μελετάται επίσης η πιθανότητα να διατηρηθεί και το επίδοµα ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο λαµβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Αντιθέτως, τέλος εποχής θα σημάνει και για το κίνητρο απόδοσης που καταβάλλεται σε μηνιαία βάση σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους.
Διάψευση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών
Τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ωστόσο διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί οριζόντιων μειώσεων 40 τοις εκατό στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο υπουργείων, επαναλαμβάνεται ότι «δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και ότι αντίστοιχες εκτιμήσεις στερούνται επαφής με την πραγματικότητα. Ο σχεδιασμός του νέου μισθολογίου αφορά στην άρση αδικιών μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν ίδιες εργασίες και διαθέτουν τα ίδια προσόντα προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα στο δημόσιο η αρχή της ίσης αμοιβής για δουλειά ίσης αξίας».
Πάντως, σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα η αναφορά για οριζόντιες μειώσεις 40 τοις εκατό στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στηρίζεται στις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ.