Τρία είναι τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν τη Fitch σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη αναθεώρηση που προγραμματίζεται για τις 16 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Credit Outlook 2018 πρόκειται για:
* Αποδείξεις ότι η πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη είναι διατηρήσιμη και η συνέχεια του σερί επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων.
* Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους από τον επίσημο τομέα.
* Περαιτέρω επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM, υποστηριζόμενη από μια μεθοδική σχέση εργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών καθώς και ένα αρκούντως σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά, δύο παράγοντες θα μπορούσαν να δράσουν αρνητικά:
* Απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους και αντιστροφή νομοθετημένων πολιτικών υπό το πρόγραμμα του ESM.
* Διάρρηξη των σχέσεων με τους πιστωτές, μείωση της προοπτικής μέτρων ελάφρυνσης χρέους από το Eurogroup.
Υπενθυμίζεται ότι η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα τον Αύγουστο σε «Β-», ενώ διατηρεί θετικό outlook. Προβλέπει για το 2018 ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ και για το 2019 περαιτέρω βελτίωση στο 2,6%. Σε ό,τι αφορά το χρέος, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε 176,4% του ΑΕΠ φέτος και σε 169,5% το 2019.
Στέκεται στο ότι η οικονομία έχει καταγράψει τρία συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης, ενώ υπάρχει διαρκής κάμψη της ανεργίας. Θεωρεί ότι το πολιτικό τοπίο είναι πιο σταθερό, μειώνοντας τα ρίσκα αντιστροφής πολιτικών. Σε δημοσιονομικό επίπεδο χτίζεται ένα σερί υπεραπόδοσης έναντι των στόχων, ενώ το κόστος διαχείρισης χρέους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Ωστόσο σημειώνει ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο παραμένει εύθραυστη, ενώ η διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελεί τη βασική πρόκληση.