Μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, σειρά έχουν τρείς κορυφαίες γαλλικές τράπεζες, τις οποίες προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τους, – της BNP Paribas, της Credit Agricole και της Societe Generale – λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική κρίση χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.
«Οι σημερινές δράσεις αντανακλούν τις ανησυχίες του Moody’s σχετικά με τις εκθέσεις αυτών των τραπεζών στην ελληνική οικονομία, είτε με την κατοχή κρατικών ομολόγων είτε με της χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, απευθείας ή μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα, ένας παράγοντας κλειδί για την Credit Agricole και τη Societe Generale που έχουν τοπικά τραπεζικά δίκτυα», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Και οι τρεις τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα, είτε γιατί κατέχουν κρατικά ομόλογα, είτε μέσα από δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, είτε μέσω των θυγατρικών τους. Η Societe Generale έχει τη Γενική, η Credit Agricole την Εμπορική.
Μην αποκλείοντας την αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στα χρέη της, η Μoody’s σημειώνει ότι σε αυτήν την περίπτωση ή ακόμη στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θα υπάρξει έλλειψη « συνάρτησης » με τα ποσά με τα οποία είναι εκτεθειμένες σήμερα οι γαλλικές τράπεζες.
Ο οίκος προσδιορίζει ότι η πιθανή υποβάθμιση της BNP Paribas και της Credit Agricole δεν πρόκειται να ξεπεράσει τη μία βαθμίδα, αντίθετα η Societe Generale μοιάζει πιό εκτεθειμένη.
Η Credit Agricole έχει σήμερα τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγοριοποίηση της Μoody’s (Aa1), ενώ οι δύο άλλες ευρίσκονται μία βαθμίδα χαμηλότερα (Aa2).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οίκου, στα τέλη Μαρτίου η BNP Paribas διέθετε χαρτοφυλάκιο με τίτλους του Ελληνικού Δημόσιου, ύψους 5 δισ ευρώ, η δε Societe Generale τίτλους του Δημόσιου ύψους 2,5 δισ. ευρώ αλλά και 3,4 δισ. ευρώ από δάνεια στον ιδιωτικό τομέα μέσω της θυγατρικής της Γενική.
Η Credit Agricole μοιάζει να είναι η λιγότερο εκτεθειμένη με μόνο 600 εκατ. ευρώ από δάνεια ιδιωτικού τομέα μέσω της θυγατρικής της Εμπορική.
Σε πρωινή συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1 o υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Λοράν Βοκιέ σημείωσε ότι «οι γερμανικές τράπεζες είναι πολύ πιο εκτεθειμένες στην Ελλάδα» από τις Γαλλικές, υπογράμμισε ότι «υποχρέωση όλων είναι η υπεράσπιση του ευρώ στην Ελλάδα» και κατέληξε λέγοντας ότι η λέξη «αναδιάρθρωση για το ελληνικό χρέος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της Γαλλίας».
Ο οίκος προειδοποίησε, επίσης, για το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει και άλλες ξένες τράπεζες που έχουν έκθεση στην Ελλάδα. «Ο Moody’s μπορεί να προχωρήσει σε ανάλογες δράσεις για άλλες τράπεζες με άμεσες εκθέσεις στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, αν θεωρήσει ότι οι αξιολογήσεις τους μπορεί να μην είναι συμβατές με τις δυνητικές συνέπειες μία χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης της Ελλάδας», σημειώνει.
Η ανακοίνωση προκάλεσε την πτώση των τιμών των μετοχών των γαλλικών τραπεζών, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Λοράν Βοκιέ ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία. «Οι γαλλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα… (αλλά) λιγότερο από τις γερμανικές τράπεζες», δήλωσε ο κ. Βοκιέ σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι για όλα αυτά τα ζητήματα». Οι γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με το Ρόιτερς, έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ.