«Τα επόμενα χρόνια, 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους σε όλον τον κόσμο, ενώ 300 εκατομμύρια νέοι θα αναζητήσουν εργασία», τόνισε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη στο Ντουμπάϊ.
«Το πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι το κρισιμότερο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα», δήλωσε ο Κιμ.
Όπως είπε, «μέχρι το 2030, το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί. Περίπου 182 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητούν θέσεις εργασίας, που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός εξαλείφουν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, που είχαν μειωθεί άλλωστε πολύ από την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης. Και καθώς ο κόσμος γίνεται πιο διασυνδεδεμένος ψηφιακά μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, αυξάνοντας τις προσδοκίες όλων, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε μια τεράστια απογοήτευση τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν οι κυβερνήσεις δράσουν τώρα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα».
Ο Κιμ αναρωτήθηκε: «Τι συμβαίνει όταν οι φιλοδοξίες αυξάνονται, αλλά την ίδια ώρα θέσεις εργασίας εξαφανίζονται;»
«Περίπου 50% όλων των θέσεων εργασίας σήμερα θα εξαλειφθούν με την επέλαση της αυτοματοποίησης. Το 65% όλων των προπτυχιακων φοιτητών αναζητούν θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν σήμερα. Η εκπαίδευση των ανθρώπων θα πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να βρεθούν λύσεις στον τομέα της απασχόλησης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.