Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σήριαλ με την επένδυση στο Ελληνικό, έπειτα και από το χθεσινό Eurogroup το οποίο έθεσε ως προαπαιτούμενο το έργο προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση. Το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά στην παρούσα φάση καθώς εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το Ελληνικό. Μια απόφαση που ουσιαστικά θα ξεμπλοκάρει την όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος προφανώς και είχε ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, η απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, ουσιαστικά δηλαδή εντός της επόμενης εβδομάδας.
Η ολομέλεια του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, καλείται να αποφασίσει τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του επίμαχου σχεδίου προεδρικού διατάγματος, και εφόσον δώσει το πράσινο φως, τότε ανοίγει οριστικά ο δρόμος για να πάρει μπροστά η επένδυση.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα πρώτα χωματουργικά έργα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στο 2018, εφόσον στο μεταξύ αποχωρήσουν από την έκταση και οι τελευταίοι εναπομείναντες φορείς του Δημοσίου, όπως το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ.
Το επίμαχο σχέδιο, που μέχρι σήμερα έχει περάσει από σαράντα κύματα, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα δημιουργηθούν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου έξι ουρανοξύστες με ύψος έκαστος έως 200 μέτρα, ενώ τα λοιπά ψηλά κτίρια που προβλέπονται κατ’ εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 με 70 μέτρα.
Επίσης ορίζει ότι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, έπειτα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο χωρίζεται σε δύο γενικές περιοχές, το «τέως αεροδρόμιο», και το «παράκτιο μέτωπο», κάθε μία εκ των οποίων, «σπάει» σε πολλές μικρότερες «γειτονιές», που συνολικά φτάνουν τις 11, με διαφορετικές μεταξύ τους χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης. Εξ αυτών των 11 επιμέρους γειτονιών, οι 6 είναι κυρίως περιοχές κατοικίας.
Η μεγαλύτερη από τις δύο γενικές περιοχές, είναι το «τέως αεροδρόμιο», έκτασης 5.249.873,49 τ.μ. που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου, και απαρτίζεται από έξι περιοχές προς πολεοδόμηση, μια ζώνη ανάπτυξης και το Μητροπολιτικό Πάρκο. Κάθε μια από αυτές τις επιμέρους περιοχές έχει πάρει και διαφορετική ονομασία : «Γειτονιά τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας», «Δυτική Γειτονιά του Πάρκου», «Ανατολική Γειτονιά του Πάρκου», «Γειτονιά Επιχειρηματικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης», «Γειτονιά του Λόφου», «Γειτονιά των Τραχώνων», «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου», και Μητροπολιτικό Πάρκο.
Η δεύτερη γενική περιοχή είναι αυτή του «παράκτιου μετώπου» που ανέρχεται σε 758.203 τ.μ., περιλαμβάνει την έκταση του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοίας Αγίου Κοσμά, και την έκταση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας, και «σπάει» σε μια περιοχή προς πολεοδόμηση και δύο ζώνες ανάπτυξης. Εδω έχουμε την «Γειτονιά Παραλίας Αγίου Κοσμά», την «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά«, και την «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά».
Συνολικά όλη η έκταση του Ελληνικού ανέρχεται σε 6.008.076,49 τ.μ., δηλαδή 6.008 στρέμματα.