H Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε μια στιγμή ενός νέου ξεκινήματος, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα: «Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου».
«Τελειώνουμε, ελπίζω να τελειώσουμε το καλοκαίρι με τα προγράμματα διάσωσης και να βγούμε ξανά να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας και να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή μας προοπτική» είπε ο κ. Πιτσιόρλας ο οποίος προέτρεψε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι αν δεν αποκτήσουμε την αυτονομία να σχεδιάζουμε μόνοι μας την πολιτική της χώρας και το μίγμα της πολιτικής, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά από αυτά που όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν, αναδεικνύοντας ως κεντρικό, το θέμα της φορολογίας.
«Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη αυτονομία απ’ ό,τι σήμερα. Γι’ αυτό και στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει, πάση θυσία, μετά τον Αύγουστο νέο πρόγραμμα, διότι νέο πρόγραμμα – με τη μία ή την άλλη μορφή – σημαίνει αυξημένη και πάλι εποπτεία και αδυναμία δική μας να διαμορφώσουμε νέο μίγμα πολιτικής» προσέθεσε.
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισήμανε πως δεν είναι ανάγκη να κάνουμε προβλέψεις για το εάν θα πετύχουμε χωρίς πιστοληπτική γραμμή ή δεν θα πετύχουμε, αλλά, τόνισε, πρέπει να είναι στόχος μας, να μην έχουμε κανενός είδους τέτοια εξάρτηση από τον Αύγουστο και μετά. «Πληρώσαμε αρκετά, υποφέραμε πάρα πολύ, θα πρέπει να βγούμε στις -αγορές. Άρα, από τώρα έως και τον Αύγουστο, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει.
Να βγούμε στις αγορές και να μπορούμε από κει και πέρα, μόνοι μας να αποφασίζουμε» είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνοντας πως τα κόμματα που πέρασαν από την κυβέρνηση τις μέρες της κρίσης, «όλοι υποχρεωθήκαμε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλαμε να κάνουμε και πράγματα δυσάρεστα», ο κ. Πιτσιόρλας, εκτίμησε ότι «το ίδιο θα συμβεί, εάν δεν εξασφαλίσουμε μεγαλύτερα περιθώρια αυτονομίας».
Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε πως το να εξασφαλίσει η χώρα περιθώρια αυτονομίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε στα παλιά, παρά «πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, με διαφορετικό τρόπο, χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπίες και χρειάζεται να δούμε το θέμα της ανάπτυξης, με νέο τρόπο».