Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται καθημερινά οι πλειστηριασμοί που εντάσσονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων. Σήμερα, Τετάρτη διενεργούνται περισσότεροι από 300 πλειστηριασμοί, ενώ για ολόκληρο τον Μάρτιο έχουν αναρτηθεί πάνω από 880 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ο συνολικός αριθμός που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο 6μηνο ανέρχεται σε 2315.
Καθημερινά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ανεβαίνουν νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων όλων των κατηγοριών, σπίτια, οικόπεδα, γραφεία, αγροτεμάχια, εργοστάσια, ξενοδοχεία.
Οι αρχικές εκτιμήσεις των δανειστών για έναρξη του έτους με περίπου 1.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα έχουν διαψευστεί, αλλά από τον επόμενο μήνα τα δεδομένα δίνουν αυξημένες πιθανότητες επιβεβαίωσης. Τραπεζικές πηγές θέτουν τον πήχη άνω των 10.000 πλειστηριασμών φέτος, φτάνοντας ακόμα και τις 12.000, ενώ άλλες χαμηλώνουν τις προσδοκίες στη ζώνη των 5.000- 6.000 πλειστηριασμών.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας μέσα από την έκθεσή του όπου ένα στα τρία δάνεια που ρυθμίζεται από τις τράπεζες ξανακοκκινίζει μέσα σε τρεις μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σύντομα οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων» και οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες με ένα νέο κύμα πλειστηριασμών.
Υπενθυμίζεται ότι ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχουν αρχίσει να διενεργούν μέσω της πλατφόρμας του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς και οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας.
Τρέχουν να ρυθμίσουν
Στο παρά ένα των πλειστηριασμών σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι δανειολήπτες επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους αλλά δεν το κάνουν.
Η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η καθολική ισχύς τους φαίνεται πως έχει κινητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος «κόκκινων» δανειοληπτών που πλέον σπεύδουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους.
Με βάση τα στοιχεία του τελευταίου μήνα περίπου 20% των οφειλετών προσέρχεται για ρύθμιση λίγο πριν τον πλειστηριασμό, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως ισχυρό μέσο πίεσης κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην επίτευξη του στόχου των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.