Στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο η Alpha Bank υπογραμμίζει ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση συνθηκών σταθεροποίησης του δημοσίου χρέους και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, παραμένουν η άμεση και δραστική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ταχεία υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και τηςανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει η τράπεζα, η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, και που προωθείται στην Βουλή για ψήφιση, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδος από τους Ευρωπαίους εταίρους και την αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.
«Η Ελλάδα δεν έχει σήμερα επιλογές ή δυνατότητες αποτυχιών ή καθυστερήσεων. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να είναι πιο σταδιακή, διότι τότε το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να διογκώνεται σε επίπεδα που δεν είναι βιώσιμα, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας», αναφέρει.
«Επίσης, τα ελλείμματα που πρέπει να μειωθούν είναι τόσο μεγάλα που στην ουσία δεν υπάρχει επιλογή για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για τη μείωσή τους. Όλα τα μέτρα είναι αναγκαία, τόσο η δραστική μείωση των δαπανών (με μείωση και των μισθών και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και της σπατάλης), όσο και η σημαντική αύξηση των φόρων (τόσο για τους συνεπείς φορολογούμενους όσο και για τους φοροφυγάδες)», συνεχίζει.
Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει ταχέως τα δημοσιονομικά της ελλείμματα για να μειώσει το υπέρμετρα υψηλό δημόσιο χρέος της. Ταυτόχρονα, πρέπει να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (δηλαδή την εκλογίκευση της λειτουργίας της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, της αγοράς εργασίας, του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας, των κλειστών επαγγελμάτων, κ.ά.) για να δώσει στην οικονομία την ευκαιρία να ανακάμψει γρήγορα, επισημαίνει επίσης η Alpha Bank.
«Ανάκαμψη με νέο φούσκωμα της εγχώριας ζήτησης δεν μπορεί να γίνει πλέον, ακόμη και αν το θέλαμε, διότι δεν έχουμε χρήματα και κανείς δεν μας δανείζει εάν δεν αποκαταστήσουμε τα δημόσια οικονομικά μας σε πιο υγιή βάση. Όσο πιο γρήγορα το κάνουμε αυτό, τόσο γρηγορότερα θα βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας με την επίλυση και των σημερινών προβλημάτων χρηματοδότησης των τραπεζών, τα οποία υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της κρίσης χρέους του δημόσιου τομέα», καταλήγουν οι αναλυτές της τράπεζας.