Ο προσωρινός πρόεδρος του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, απείλησε τη Γερμανία ότι θα άφηνε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, στερώντας της την επόμενη δόση του διεθνούς δανείου, αν το Βερολίνο δεν σταματούσε να κωλυσιεργεί και δεν δεσμευόταν ότι θα συμμετείχε στη διάσωση της χώρας.
Αυτό αποκαλύπτει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Guardian» στις Βρυξέλλες επικαλούμενος Ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες. Ο συντάκτης σχολιάζει ότι η σκληρή στάση του κ. Λίπσκι συνιστά αλλαγή πολιτικής του ΔΝΤ σε σχέση με την πιο ήπια συμπεριφορά του Ντομινίκ Στρος-Καν.
Οι πιέσεις-απειλές Λίπσκι προς τους Γερμανούς φέρονται να έγιναν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στο περιθώριο της συνόδου G8 στη Γαλλία, μία εβδομάδα μετά την παραίτηση Στρος-Καν.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε από τους Γερμανούς να δεσμευθούν με συγκεκριμένο ποσό για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το Βερολίνο υποχώρησε και δέκα ημέρες αργότερα η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα διάσωση. Η κα. Μέρκελ φέρεται να ήθελε να ακολουθήσει την πάγια τακτική τη καθυστέρησης και δράσης την τελευταία στιγμή, που σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει ενοχλήσει τους Αμερικανούς.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Αθήνα και την ικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου να τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας, ενώ ο χρόνος εκπνέει.
Σε άλλο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το Βερολίνο αφού υποχώρησε στο μεγάλο ζήτημα επιχείρησε να ορίσει τους όρους της συμφωνίας διαφωνώντας σε διάφορα θέματα με τη Γαλλία, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, με άξονα τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στην ελληνική διάσωση.
Ο άτυχος ναυαγός Παπανδρέου
Στο κύριο άρθρο του η «Guardian» σχολιάζει ότι η απειλή παρακράτησης της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ως απόπειρα υπαγόρευσης των όρων της διάσωσης στην ευρωζώνη δεν επρόκειτο ποτέ να λειτουργήσει. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί την Κυριακή, αλλά κάθε κίνηση «απλώς θα αναβάλει την ημέρα της κρίσης», καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να απαλλαγεί από το βουνό των χρεών της.
Ακόμα και αν ο Παπανδρέου φτιάξει κυβέρνηση που εγκρίνει τα νέα μέτρα, ο δρόμος του έχει τελειώσει. Οι περισσότεροι Έλληνες, μάλλον δικαίως, είναι πεπεισμένοι ότι περαιτέρω λιτότητα θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία της χώρας.
Το γεγονός ότι όλη αυτή η κατάρρευση έγινε υπό την ηγεσία ενός αξιοπρεπούς ανθρώπου, ενός σοσιαλδημοκράτη του σουηδικού μοντέλου, είναι ίσως το πιο δυσάρεστο ατύχημα της ιστορίας. Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι νεοφιλελεύθερος και δεν ανάβει καντήλι κάθε βράδυ στο βωμό της ελεύθερης αγοράς. Ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής αλλά έχει καταλήξει ναυαγός, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, ένα σύμβολο της ελίτ στα μάτια των ανθρώπων που κάποτε εκπροσωπούσε.
Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων έχουν δίκιο να φοβούνται, όχι τόσο για την ενδεχόμενη βία, αλλά επειδή οι ειρηνικές διαμαρτυρίες καθιστούν ολόκληρη την πολιτική τάξη και τις πελατειακές σχέσεις από τις οποίες αντλεί το κύρος της ξεπερασμένη. Για ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ να είναι απέναντι από τόσο μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις είναι ένα άσχημο σημείο να βρίσκεται.
Όπως και αν ονομαστεί, η πτώχευσης ελλοχεύει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι γαλλικές, οι γερμανικές και οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν ακόμα να αντιμετωπίσουν τη δική τους στιγμή Λίμαν.