Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια ύφεσης, η ανάπτυξη επέστρεψε επιτέλους στην Ελλάδα πέρυσι, σημειώνει η γαλλική τράπεζα. Με τη στήριξη των εξαγωγών, του τουρισμού και μιας ανάκαμψης στις δαπάνες για επενδύσεις, το Ελληνικό ΑΕΠ κατέγραψε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα θετικής ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.
Αν και η Ελλάδα επωφελείται ενός πολύ ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος –η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι η ισχυρότερη από το 2008- ωστόσο η ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως σε εσωτερικούς παράγοντες, σύμφωνα με την BNP Paribas.
Πρώτον, η δημοσιονομική πίεση έχει αμβλυνθεί σημαντικά από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να παράγει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, κάποιες φορές υπερβαίνοντας ακόμα και τους στόχους που είχαν θέσει οι ευρωπαϊκές αρχές.
Δεύτερον, παρατηρείται μια ευρύτερη βελτίωση της εμπιστοσύνης. Καθώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης εξελίσσεται ομαλά και βαίνει προς μια επιτυχή ολοκλήρωση, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές ανακτούν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη τους.
Η BNP Paribas υπενθυμίζει πως η ελληνική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 25% από τότε που ξέσπασε η κρίση. Έτσι, όπως αναφέρει, οι επιπτώσεις από την προσπάθεια κάλυψης του χαμένου εδάφους θα συνεχίσουν να τονώνουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.
Πιο μακροπρόθεσμα, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα. Η BNP Paribas σημειώνει πως δεν γνωρίζει ποια επίπτωση θα έχουν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις των αγορών στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης προοπτικής ανάπτυξης της οικονομίας. Αντιθέτως, όπως αναφέρει, γνωρίζουμε πως η οικονομική ύφεση κατέστρεψε παραγωγικές δυνατότητες και ανθρώπινο κεφάλαιο.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσαρμογής, το τρίτο για την χώρα από το 2008, αναμένεται να λήξει αυτό το καλοκαίρι. Για να προετοιμαστεί για αυτή τη νέα φάση, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να «χτίσει» ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας και έχει ήδη αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στις κεφαλαιαγορές.
Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, περίπου στο 180% του ΑΕΠ. Ωστόσο αποτελείται κυρίως από πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και συνοδεύεται από όρους δανεισμού.
Για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν νέα αναδιάρθρωση των δανείων αυτών μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής. Η Γαλλία προωθεί πρόταση που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, σημειώνει η BNP Paribas.
Η Γερμανία ήταν επιφυλακτική, απρόθυμη να δεσμεύσει περισσότερο απ’ όσο είναι απολύτως απαραίτητο τα δικά της δημόσια οικονομικά. Οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το αν ο νέος γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να ακολουθήσει μια νέα προσέγγιση στα ευρωπαϊκά θέματα.