Την απόσταση που έχει να διανύσει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο επιχειρεί να σκιαγραφήσει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα κάνει λόγο για σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η χώρα για ακόμη μία φορά εισέρχεται σε μία περίοδο αυξημένης θεσμικής αβεβαιότητας, από την υποχώρηση της οποίας θα εξαρτηθεί και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής ανάκαμψης.
Η Goldman Sachs στέκεται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη, και στο γεγονός ότι η χώρα καλείται να ολοκληρώσει μία λίστα προαπαιτούμενων πριν από τη λήξη του προγράμματος. Την ίδια ώρα, οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες περνούν τη δοκιμασία των «τεστ αντοχής», η οποία πάντως, σύμφωνα με την GS θα ολοκληρωθεί πιθανότατα με επιτυχία
Παράλληλα, σύμφωνα με την Goldman Sachs εξακολουθεί να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με τις θεσμικές και οικονομικές παραμέτρους της μετα-μνημονιακής εποχής.
Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, αλλά και να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο της εποπτείας για τη χώρα.
Όπως εκτιμά η επενδυτική τράπεζα, είναι αβέβαιο αν θα βρουν Αθήνα και Ευρωπαίοι εταίροι μία χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη να διασφαλιστεί από τη μία ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά και να μην δοθεί από την άλλη η εντύπωση ότι η χώρα δεσμεύεται από νέο πρόγραμμα.
Άλλωστε, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μένουν ακόμη δεσμεύσεις να υλοποιηθούν, όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού.