Βιβλικές καταστροφές σε εμπορικούς και βιοτεχνικούς πυλώνες δεκαετιών έφερε η εφαρμογή του μνημονίου.
Επτά στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι το μνημόνιο κατέστρεψε την αγορά και την ανάπτυξη στη βόρεια Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους δέκα θεωρεί πως το μνημόνιο γλίτωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Την ίδια στιγμή πέντε στους δέκα επιχειρηματίες πιστεύουν ότι στο οριακό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε βέλτιστη λύση είναι το “κούρεμα” του χρέους, άποψη που υιοθετούν στην ίδια αναλογία και οι καταναλωτές.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που εκπόνησε η Interview, για τον αντίκτυπο του μνημονίου 13 μήνες μετά την υπογραφή του και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 505 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ και 300 καταναλωτών.
Μόνο ενωμένοι…
«Χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε την ανατροπή.
Αντί αυτού γίναμε πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα σε όλο τον κόσμο τόσο με τους αρνητικούς κυβερνητικούς χειρισμούς όσο και με τα επεισόδια», ανέφερε κατά την παρουσίαση της έρευνας και σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ο ίδιος τόνισε πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα αποτελείται από τεχνοκράτες και όχι πολικούς. Αναφερόμενος στο μνημόνιο, εξήγησε πως σήμερα βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από ό,τι πριν από 13 μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΒΕΘ, με αυτό το φόντο τρεις στους δέκα επιχειρηματίες (27,2%) προσανατολίζονται να απολύσουν εργαζόμενους, ενώ επτά στους δέκα (69%) προτίθενται να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, κατά μέσο όρο, τον δρόμο της εξόδου είδαν 3,1 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση.
Για μείωση τζίρου από την αρχή του έτους κάνει λόγο το 84% των επιχειρηματιών και μόλις 3% είδε αύξηση. Κατά μέσο όρο η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το τελευταίο δωδεκάμηνο αγγίζει το 43%.
• Το 44% των βιοτεχνών εκτιμά πως η αναστολή τού πόθεν έσχες για την αγορά κάθε είδους ακινήτου είναι προς τη λάθος κατεύθυνση
• Το 82% εκτιμά ότι η μετάταξη της εστίασης στον υψηλό συντελεστή θα φέρει λιγότερα έσοδα στο κράτος
• Το 71% διαφωνεί με την πρόθεση της τρόικας να συνδέσει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Οι τρεις στους δέκα επιχειρηματίες προσανατολίζονται να απολύσουν εργαζόμενους
• Οι επτά στους δέκα προτίθενται να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους