Την προκήρυξη για τη νέα δράση “Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας” σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Η δημόσια δαπάνη της δράσης αναμένεται να ανέλθει σε 17,2 εκατ. ευρώ.
Η νέα δράση αποσκοπεί στη χρηματοδοτική ενίσχυση των παραγωγικών και ανταγωνιστικών δυνάμεων της Περιφέρειας σε τομείς έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ανάλογη δράση είχε υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, σε πέντε περιφέρειες της χώρας, η οποία βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία αποτίμησης αναφορικά με την αποτελεσματικότητά της.
Η νέα δράση απευθύνεται στις Περιφέρειες του στόχου 1 (Αν. Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα) οι οποίες θα απορροφήσουν τα 14 εκατ. ευρώ της δράσης και στις Περιφέρειες μετάβασης (Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Νήσους Νοτίου Αιγαίου) που θα απορροφήσουν τα υπόλοιπα 3,2 εκατ. ευρώ.
Οι συμμετέχοντες φορείς στον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας μπορούν να είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΤΕΙ), Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, Τεχνολογικά και Επιστημονικά Πάρκα, κλαδικές εταιρείες, φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων (όπως Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι κ.α.), σύνδεσμοι χρηματοπιστωτικών φορέων και επιχειρήσεις, ενώ προβλέπεται να συμμετέχουν και να συνεργάζονται φορείς από άλλες Περιφέρειες της χώρας ή και φορείς του εξωτερικού.
Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του σχήματος μετά το πέρας της χρηματοδότησης (που θα έχει τουλάχιστον ορίζοντα πενταετίας) αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη στη δράση. Η προκήρυξη των ΠΠΚ προβλέπεται να γίνει σε δύο φάσεις και ανά Περιφέρεια:
-Α΄ Φάση: Συγκέντρωση ιδεών και προτάσεων από σχήματα φορέων με την κατάθεση προσχεδίου επιχειρησιακής λειτουργίας και δράσης, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα αποτυπώνεται η μορφή της μεταξύ τους συνεργασίας και ιδιαιτέρως η εξασφάλιση βιωσιμότητας του εγχειρήματος μετά το τέλος της Δράσης. Βαρύνοντα ρόλο θα έχει η εισήγηση της Περιφέρειας.
-Β΄ Φάση: Υποβολή πλήρους φακέλου και σχεδίου επιχειρησιακής λειτουργίας από τα σχήματα, τα οποία αξιολογήθηκαν επιτυχώς κατά την Α΄ Φάση.
Για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και προοπτικών μιας τέτοιας παρέμβασης, η ΓΓΕΤ έχει επεξεργαστεί σχετικό κείμενο, στο οποίο αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά που θα αποτελέσουν τους στόχους, τη δομή, τη θεματική στόχευση και τις δραστηριότητες που θα καλύψει μια τέτοια προκήρυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΕΤ καλεί τους ενδιαφερόμενους να διατυπώσουν προτάσεις και απόψεις που θα συμβάλουν στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και υλοποίηση της δράσης. Οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30/1/2011 στην ηλεκτρονική δ/νση [email protected] (κο Δημήτρη Τσαρούχη).