Θα αλλάξει η αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία με το νέο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες δυο εβδομάδες τόνισε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Η νέα αρχιτεκτονική αποβλέπει στην απόδοση δικαιοσύνης σε αντίθεση με το υφιστάμενο σύστημα που έχει εισπρακτική λογική συμπλήρωσε.
Η υπουργός τόνισε ότι το πρόστιμο παραμένει στα 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, αλλά μειώνεται μέχρι τα 1000 ευρώ αν ο τελευταίος προσληφθεί με σύμβαση για χρονικό διάστημα 18 μηνών και άνω ή αορίστου χρόνου. Σε περίπτωση απόλυσης του εργαζομένου, το πρόστιμο αναβιώνει. Η νέα αρχιτεκτονική δίνει κίνητρο στους ίδιους του εργαζομένους να καταγγείλουν ότι δουλεύουν χωρίς σύμβαση, πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου.
Ακόμη, ανέφερε ότι αποδίδουν οι ενέργειες για την μείωση της αδήλωτης εργασίας με την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας τόσο με την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού όσο και των πληροφοριακών συστημάτων που δείχνουν ποιές εταιρείες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν παραβατική συμπεριφορά. Η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί κατά 12% τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε.
Η υπουργός επεσήμανε επίσης ότι μεγάλο πρόβλημα συνιστά η υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή η εργασία για περισσότερες ώρες από όσες δηλώνονται που παρατηρείται σε τράπεζες και αλλού. Το σύστημα δήλωσης των υπερωριών βελτιώνεται, τόνισε.
Στο θέμα της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 που έχει νομοθετηθεί, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως ήταν αποτέλεσμα της επιμονής του ΔΝΤ όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Στον τρόπο απονομής των συντάξεων, η ίδια ανέφερε πως στόχος είναι να δίνονται στο τρίμηνο.
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας επανέρχονται από τον Αύγουστο μετά το τέλος του προγράμματος και στόχος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις που θα γίνουν για τις 5.066 θέσεις αντιπυρικής προστασίας.