Οι υπουργοί της Ευρωζώνης εργάζονται για μία πρόταση ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, η οποία θα προσφέρει το κίνητρο στην Αθήνα να μην οπισθοχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογραμμίζει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει σε πολιτικές, που θα παράγουν υψηλά πρωτογενή πλεόνασματα. Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα νέου κεκαλυμμένου προγράμματος.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις και στο σχέδιο για τη μετά το πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι που σημαίνει διατήρηση υψηλών επιπέδων πρωτογενούς πλεονάσματος για παρατεταμένη χρονική περίοδο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις. Κληθείς να σχολιάσει συγκεκριμένα το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως και το 2022, σημειώνει πως «θεωρούμε ότι είναι απολύτως ρεαλιστικός» και προσθέτει: «περιμένουμε από την Ελλάδα να μείνει σταθερή στη δημοσιονομική πορεία της».
Όπως αναφέρει το Reuters ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε συνετή δημοσιονομική πολιτική είναι η παροχή μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, καθώς αυτή συνοδεύεται από όρους. Ωστόσο, διευκρινίζει το πρακτορείο, ούτε η Αθήνα το θέλει αυτό, αλλά ούτε και η Ευρωζώνη, καθώς θα σήμαινε κάποιου είδους νέο, κεκαλυμμένο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Είναι κάτι που θα ήταν άδικο και δεν θα ήταν νομιμοποιημένο» υπογραμμίζει για το ενδεχόμενο κεκαλυμμένου προγράμματος» ο Πιέρ Μοσκοβισί. «Πρέπει να βρούμε μία λύση για το χρέος, που θα είναι πειστική» συμπληρώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στο Reuters, προσθέτοντας ότι το τελευταίο λιθαράκι θα είναι η εποπτεία μετά το πρόγραμμα, η οποία «θα διασφαλίζει ότι προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις και ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ρεαλιστικά και επιτυγχάνονται».