«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος» για τη Βρετανία να εμπλακεί σε ένα πιθανό συνέδριο διάσωσης της Ελλάδας, επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά παραδέχτηκε ότι η αβεβαιότητα στην ευρωζώνη θα έπληττε την βρετανική οικονομία.
Ο Κάμερον δήλωσε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεισφέρει σε οποιαδήποτε πιθανή ελληνική διάσωση, και υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τη στάση του στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο αυτού του Σαββατοκύριακου.
Ο αρχηγός των Συντηρητικών δήλωσε στο συνέδριο ότι «σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει» πως η Βρετανία θα συνεισφέρει σε μία διάσωση, και πρόσθεσε ότι «θα πολεμήσω πολύ σκληρά για να το επιτύχω αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας».
«Η πρώτη ελληνική διάσωση έγινε από μέλη της ευρωζώνης και δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί η Βρετανία θα πρέπει να εμπλακεί στους χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς ή άλλους, για να στηρίξει και την επόμενη ελληνική διάσωση», δήλωσε ο Κάμερον.
«Δεν είμαστε στο ευρώ, επιλέξαμε να μην ενταχθούμε στην ευρωζώνη επομένως δεν νομίζω ότι μοιραζόμαστε την ευθύνη για αυτό», πρόσθεσε. Συμφώνησε ωστόσο ότι η Βρετανία θα συμμετείχε σε οποιοδήποτε ταμείο διάσωσης μέσω του ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ευρωζώνη θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματά της, υπογραμμίζοντας πως το 40% των βρετανικών εξαγωγών πηγαίνουν σε χώρες της ένωσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν Πέμπτη και Παρασκευή, και μια διάσωση για την Ελλάδα, τα χρέη της οποίας ανέρχονται στα 350 δισ. ευρώ, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας προτού απελευθερώσει την επόμενη δόση του πακέτου των 110 δις. ευρώ που συμφωνήθηκε πέρυσι. Παρά το ότι δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, η Βρετανία προσέφερε διμερή δάνειο στη γείτονα και μέλος της ευρωζώνης Ιρλανδία, όταν διασώθηκε πέρυσι.