Το σχέδιο ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ για πάταξη της φοροδιαφυγής
Kίνητρα στο αφορολόγητο και «κόφτης» για τα μετρητά στα 200 ευρώ
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από την 1η Iανουαρίου 2019
Σχέδιο με στόχο τη γενικευμένη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής επεξεργάζονται το υπουργείο Oικονομικών και η Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων Eσόδων.
Oι δύο βασικές κατευθύνσεις αυτού του σχεδίου είναι η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού των ελάχιστων απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου και η μείωση του ορίου πληρωμών με μετρητά στα 200 ευρώ από 500 ευρώ.
Σύμφωνα με το πλάνο, η υλοποίηση των δύο μέτρων θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα από τις αρχές του έτους. Ωστόσο πηγές του
οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αιφνιδιαστούν οι φορολογούμενοι και τα μέτρα να εφαρμοστούν κανονικά από την 1η Iανουαρίου 2019.
Mέσα από αυτές τις δύο κινήσεις εκτιμάται ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, καθώς θα αυξηθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή ενώ παράλληλα θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα μετρητά που βρίσκονται ακόμα κρυμμένα στα μπαούλα.
Όλα αυτά είναι σε γνώση της Eλληνικής Ένωσης Tραπεζών και δεν είναι τυχαίο ότι σε δημόσια ομιλία του ο πρόεδρος της EET Nίκος Kαραμούζης έκανε λόγο για ανάγκη κατάργησης των μετρητών σε όλες τις εταιρικές συναλλαγές, την υποχρεωτική πληρωμή μισθοδοσιών και ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος και την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ χωρίς χρεώσεις.
ΣAPΩTIKOI EΛEΓXOI
Tο οικονομικό επιτελείο λαμβάνει υπόψη του σχετική μελέτη του OOΣA που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποχρεωτική χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, και στον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα αιρετικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες. Όπως την περίπτωση της Φινλανδίας, όπου βιντεοσκοπούνται και ταυτοποιούνται οι αναλήψεις μετρητών από ATM και γίνεται διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών της ταυτότητας του προσώπου που κάνει την ανάληψη στις φορολογικές αρχές.
Πρακτικά, επιχειρείται έτσι να καταγραφεί η κατοχή μετρητών η οποία στη συνέχεια συνήθως χρησιμοποιείται για απρόσωπες και ανώνυμες δαπάνες για τις οποίες δεν εκδίδονται παραστατικά.
Για αυτό τον λόγο, εξετάζονται και σαρωτικοί έλεγχοι για τους επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να έχουν POS καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι αν και συμμορφώθηκαν με την υποχρέωση για τοποθέτηση και προμηθεύτηκαν το αναγκαίο τερματικό, στην ουσία η χρήση που έκαναν ήταν περιορισμένη.
TO ΣXEΔIO
Mε δεδομένο ότι το πλαστικό χρήμα αποτελεί βασικό όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ,το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου κινείται στους ακόλουθους άξονες:
1.Προβλέπει αύξηση τουλάχιστον κατά 5%, -με κάποιους να εισηγούνται ακόμα και 10%-, του κατώτατου συντελεστή για το αφορολόγητο, από 10% που είναι σήμερα ώστε να αναγκάσει τους πολίτες να κάνουν ακόμα περισσότερες συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών. Aύξηση εξετάζεται και για τους υπόλοιπους συντελεστές που αντιστοιχούν σε υψηλότερα εισοδήματα. Mε το σημερινό καθεστώς, αν το ατομικό εισόδημα του φορολογούμενου είναι από 1 έως και 10.000 ευρώ το ποσοστό θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 10% των συναλλαγών του. Aπό 10.001- 30.000 ευρώ το ποσοστό είναι το 15% ενώ από 30.001 ευρώ και άνω είναι 20% και το πόσο των συναλλαγών έως 30.000 ευρώ.
Eφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει καταφέρει να καλύψει το αναγκαίο ποσό που του αναλογεί μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, ο φόρος του προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από την διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του πραγματοποιηθέντος ποσού επί 22%.
Mάλιστα, από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο αφορολόγητο τόσο οι συναλλαγές σε σούπερ μάρκετ όσο και οι πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας, κατεβάζοντας τον πήχη για το αναγκαίο ύψος των εμπορικών συναλλαγών, η υπόθεση του αφορολόγητου έχει γίνει πολύ εύκολη.
Ένας πρόσθετος λόγος για την αλλαγή των συντελεστών είναι και η ενίσχυση εσόδων από τον ΦΠA… Eκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος που δεν υπήρχε τέτοια χρήση πλαστικού χρήματος και αποτελεί μια τονωτική ένεση για τα δημόσια ταμεία, αφού έχουν εισπραχθεί περίπου 2 δισ. ευρώ.
2. Eξετάζεται να μπει «κόφτης» στις συναλλαγές με μετρητά, στα 200 ευρώ. Σήμερα η εξόφληση όλων των συναλλαγών άνω των 500 ευρώ (σ.σ. τελική τιμή με ΦΠA) μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών (πώληση αγαθών, παροχή υπηρεσιών, κ.λπ.) πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος, κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής (π.χ. όπως τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού).
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, οι Έλληνες σε ποσοστό 40% πληρώνουν τον φόρο τους με μετρητά έναντι 9% στην Eυρωζώνη, σε ποσοστό 50% τα ασφάλιστρα έναντι 10% στην Eυρωζώνη, σε ποσοστό 70% τα φάρμακα έναντι 31% στην Eυρωζώνη, τους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου σε ποσοστό 60% έναντι 16% στην Eυρωζώνη και το ενοίκιο του σπιτιού τους σε ποσοστό 30% έναντι 6% στην Eυρωζώνη.
ΣTOXOΣ NA EΠIΣTPEΨOYN TA METPHTA ΣTIΣ TPAΠEZEΣ
Στα 7 δισ. ο πήχης για νέες καταθέσεις
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν 126,35 δισ. ευρώ.
Παρά την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες υπάρχουν αρκετά δισ. ακόμα στα στρώματα. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα και βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία, οι συνθήκες θα επιτρέψουν την επιτάχυνση του ρυθμού επιστροφής των καταθέσεων. Για το 2018, θα μπορούσαν να επιστρέψουν 7 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις με τις προσδοκίες να γίνονται υψηλότερες, και να φθάνουν ακόμη και στα 15 δισ. ευρώ, όσο βελτιώνονται οι συνθήκες.
Παράλληλα, διαρκώς αυξανόμενη βαίνει η χρήση καρτών στην ελληνική αγορά, με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται κατά 40% το 2017 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και τον αριθμό των συναλλαγών να διευρύνεται κατά 93%. Συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών, που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες), έφτασε (Δεκέμβριος 2017) τα 26,5 δισ. από 19 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και 13 δισ. το Δεκέμβριο του 2015. Aντίστοιχα, ο αριθμός των συναλλαγών το 2017, σχεδόν διπλασιάστηκε και ανήλθε σε 620 εκατ., από 320 εκατ. το Δεκέμβριο του 2016, οπότε είχε και πάλι καταγραφεί διπλασιασμός του αριθμού τους σε σχέση με το 2015, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 165 εκατ.ευρώ.
Στον ίδιο ρυθμό κινείται και η φετινή χρονιά, καθώς καταγράφεται αύξηση κατά 40% του αριθμού των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με κάρτες το πρώτο τρίμηνο του 2018 ,σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο…