Αδιέξοδο για περισσότερες από 57.000 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ και περίμεναν να πάρουν ανάσες αλλά η οικονομική κρίση τους έχει ισοπεδώσει.
Έτσι το 70% των μικρών επιχειρήσεων δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις πληρωμές των δόσεων των δανείων συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ θέτοντας σε κίνδυνο, εκτός από τη βιωσιμότητα τους και τη διατήρηση των εγγυήσεων.
Αυτό επισημάνθηκε σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) κ. Αλ. Παπαρσένος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Π. Ραβάνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος (ΣΕΜΕΕ) κ Γρ. Κόκκορης και ο γενικός γραμματέας του κ. Ν. Ζαραβίνος, προκειμένου να συζητήσουν για το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων ΤΕΜΠΜΕ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ.
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ραβάνης σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι «η δύσκολη οικονομική συγκυρία επηρεάζει άμεσα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την οικονομική τους δυστοκία και την δυσκολία αποπληρωμής των παραπάνω οφειλών για αυτό και χρήζουν άμεσης βοήθειας και η πολιτεία είναι ανάγκη να σταθεί αρωγός τους».
Οι βιοτέχνες εκτιμούν ότι απαιτείται άμεση τροποποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης τους, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στο πλαίσιο αυτό προτείνεται:
– Το ληξιπρόθεσμο κομμάτι των οφειλών των δανείων ΤΕΜΠΜΕ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ καθώς και το άληκτο υπόλοιπό τους, να αναχρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες με νέο δάνειο 10ετούς διάρκειας, μέσω του ΕΤΕΑΝ.
– Να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των χρεών ή να χορηγηθεί ουσιαστική περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις.
– Να κληθούν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΚΕΕΕ και οι Διοικητές Τραπεζών για να αποφασίσουν από κοινού να δοθεί οριστική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.