Ο μηχανισμός με ρήτρα ανάπτυξης θα καταδείξει τη θέληση της ΕΕ να δώσει οριστική και βιώσιμη λύση στην κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις σκέψεις, αλλά και τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε:
«Στο προσεχές Eurogrοup αναμένεται να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης, γεγονός που θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αυτό προφανώς είναι μία θετική εξέλιξη, το κόστος της οποίας έχει καταβάλλει η ελληνική κοινωνία και σε μεγάλο ποσοστό η επιχειρηματική κοινότητα. Όπως είναι επόμενο, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, το καθεστώς ελέγχου και τον μηχανισμό με ρήτρα ανάπτυξης. Ωστόσο, ο βαθμός έντασης της διευθέτησης των επιμέρους θεμάτων είναι εκείνος που θα προσδώσει στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας περισσότερη ή λιγότερη αβεβαιότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για επίτευξη αρκετά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022».
«Στο πλαίσιο αυτό, το κρίσιμο ερώτημα, που θα πρέπει να απαντηθεί πειστικά μετά το τέλος του Eurogroup, είναι η δυνατότητα της χώρας μας να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της κατά τις προσεχείς δεκαετίες, ώστε οι αγορές να θεωρήσουν το χρέος βιώσιμο και να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Από την άλλη είναι νομίζω προφανές ότι κάποιου είδους εποπτεία τήρησης των δεσμεύσεών μας θα υφίσταται και στη μεταμνημονιακή εποχή. Με βάση αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο των όποιων αποφάσεων ληφθούν. Εκείνο, ωστόσο, που θεωρούμε κομβικής σημασίας, είναι η απόφαση για σύνδεση της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Ο λεγόμενος, δηλαδή, μηχανισμός με ρήτρα ανάπτυξης. Το εάν η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα γίνεται αυτόματα ή μετά από σχετική απόφαση ή με έναν ενδιάμεσο τρόπο δεν είναι τόσο κρίσιμο, όσο να μην αναβληθεί η σχετική απόφαση για το μέλλον. Η καθιέρωση του μηχανισμού αυτού θα καταδείξει τη θέληση της ΕΕ να δώσει οριστική και βιώσιμη λύση στην κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία, στέλνοντας παράλληλα ένα θετικό σήμα προς τις αγορές και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία» πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς.