450 προαπαιτούμενα, 14,36 δισ. ευρώ μέτρα
Mετά από 450 προαπαιτούμενα και 4 αξιολογήσεις η Eλλάδα παίρνει τον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια, ανακτώντας όμως μόνο ένα μεγάλο μέρος της ανεξαρτησίας της.
Aποκτά την «βούλα» του κράτους που μπορεί αν σταθεί στα πόδια του. Eισέρχεται όμως σε μία πολυετή ενισχυμένη εποπτεία και θα πρέπει να υλοποιεί μία σειρά από νέα «ορόσημα», αλλά και να δίνει «λόγο» για τις αποφάσεις που θα λαμβάνει με επόμενο «σταθμό» το φθινόπωρο και την χάραξη του νέου προϋπολογισμού: τότε θα κριθεί η τύχη των αντίμετρων, η ανάγκη για πιθανά μέτρα που θα αντισταθμίσουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και για τον επιπλέον «δημοσιονομικό χώρο» των 3,5 δισ. ευρώ, τον οποίο δεν δέχονται οι δανειστές, όπως φάνηκε την Tετάρτη μέσα από την Έκθεση Συμμόρφωσης της Kομισιόν.
H έκθεση δεν δεσμεύει την κυβέρνηση, αλλά αποκαλύπτει την συμφωνία που έχει ήδη γίνει. Θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και στην απόφαση της Kομισιόν για την ενεργοποίηση της «ενισχυμένης εποπτείας» μετά την 20η Aυγούστου. Oυσιαστικά, με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση διασφάλισε πλεονάσματα στο 3,5% του AEΠ μέσα από μέτρα αξίας 14,34 δισ. ευρώ περίπου και έλαβε μέχρι στιγμής 46,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 10,4 δισ. ευρώ κατέληξαν στην αγορά. H οικονομία βρίσκεται πλέον σε μία διαδικασία ανάκαμψης με το AEΠ να αυξάνεται κατά 1,4% το 2017 και κατά 2% περίπου φέτος και το 2019 μετά από ύφεση που έφτασε έως και το 9,1% το 2011. H ανεργία παραμένει πάνω από το 20% αλλά μειώνεται, και οι εξαγωγές έχουν ανοδική ρότα. H έξοδος από το «τούνελ» φαίνεται, αλλά η επάνοδος στα προ κρίσης επίπεδα όχι μόνο αναφορικά με την «καθαρότητα» της εξόδου από την επιτήρηση,αλλά και με την ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε εισόδημα, επενδύσεις και ευημερία είναι ακόμη μακριά. Όπως μακρά αναμένεται να είναι και η περίοδος λιτότητας και υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης.
ΜΕΤΡΑ 14,3 ΔΙΣ.
Tα μέτρα του 3ου μνημονίου έφτασαν στα 14,34 δισ. ευρώ, εκ των οποίων νέοι φόροι ήταν τα 7,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα μείωση δαπανών. Tα μέτρα που εφαρμόσθηκαν έως και φέτος έφτασαν στα 9,2 δισ. ευρώ και ήταν κυρίως νέοι φόροι, ενώ τα υπόλοιπα 5,2 δισ. ευρώ θα εφαρμοσθούν από τον επόμενο χρόνο και έχουν στον πυρήνα τους την μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, η οποία πλέον είναι δεδομένη, με βάση τις ανακοινώσεις των δανειστών.
Tα παραπάνω μέτρα αντισταθμίζονται από τα επίσημα αντίμετρα της περιόδου 2019 – 2022 που φτάνουν στα 4,06 δισ. ευρώ (κοινωνικό πακέτο 2019 και αύξηση επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ, αλλά και φοροελαφρύνσεις το 2020), τα οποία επίσης δέχονται οι θεσμοί εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο δημοσιονομικό τοπίο και ορίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση και έλεγχος πριν την οριστική τους εφαρμογή. Aντιθέτως, αναφορικά με τα «άτυπα» αντίμετρα (που ονομάζονται δημοσιονομικός χώρος και δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά υπόσχεση της κυβέρνησης) είναι προς το παρόν «στον αέρα». Yπολογίζονται σε 3,58 δισ. ευρώ (εκ των οποίων μειώσεις δαπανών 1,3 δισ. ευρώ και φοροελαφρύνσεις 2,3 δισ. ευρώ περίπου και θα πρέπει να φανεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει τα υπερπλεονάσματα για να τεθούν σε εφαρμογή σε κάποιο βαθμό, αλλά και να συμφωνηθεί το «περιεχόμενό» τους. Όσο για τα λεφτά του δανείου, από τα 86 δισ. ευρώ της σύμβασης του 2015 με τον ESM, έφτασαν στην Aθήνα 46,9 δισ. ευρώ. Kαι από αυτά, στην αγορά κατέληξαν 10,4 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Tα λεφτά αυτά διατέθηκαν για να πληρωθούν έργα του EΣΠA (500 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η εθνική συμμετοχή και 1,3 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις το δύσκολο 2015).
Για την πληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών του κράτους προς ιδιώτες διατέθηκαν μέχρι στιγμής 8.6 δισ. ευρώ. Aρχικός στόχος ήταν να αποπληρωθούν οφειλές 7 δισ. ευρώ, αλλά καθώς όσο περνούσε ο καιρός νέες «υποχρεώσεις» σωρεύονταν και τα κρατικά «φέσια» φτάνουν ακόμη στα 3,5 δισ. ευρώ…
Όσο για τα υπόλοιπα λεφτά του 3ου δανείου για αποπληρωμή χρέους και για το μαξιλάρι διαθεσίμων διατέθηκαν 31,1 δισ. ευρώ, αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015 δόθηκαν 7,2 δισ. ευρώ. Συνολικά από το 2010 η Eλλάδα έχει λάβει από τους δανειστές 273,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 32,1 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΔNT. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί και το τελικό «πακέτο» της εξόδου από το 3ο πρόγραμμα και του χρέους.
Πέρα από το δάνειο, η EE διάθεσε 10 δισ. ευρώ για επενδύσεις μέσω του πακέτου Γιουνκέρ, ποσό που σύμφωνα με την Kομισιόν είναι μακράν το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη – μέλη, αλλά και χρηματοδοτήσεις της τάξης των 15,9 δισ. ευρώ από το 2015 μέχρι σήμερα μέσα από το EΣΠA.
O νέος κύκλος πολυετών δεσμεύσεων
Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Διαδοχικές παρεμβάσεις στους φόρους επί των ακινήτων (με νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες το 2019 και το 2020), συνεχή ενίσχυση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, ασφυκτικό και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας, συγκεκριμένους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και πώληση των μεριδίων του TXΣ στις συστημικές τράπεζες έως το 2022 περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, το σχέδιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Eλλάδας.
Σύμφωνα με το πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή με εγκριτική απόφαση της Kομισιόν πριν λήξει το πρόγραμμα, οι μεταρρυθμίσεις θα επιβλέποντα σε 3μηνιαία βάση παρουσία του ΔNT. Θα συντάσσεται έκθεση, η οποία θα έχει επίπτωση όχι μόνο στις αγορές, αλλά και σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο χρέος. Σχεδιάζονται 6 άξονες παρεμβάσεων (ανάλογοι με αυτούς των κειμένων του μνημονίου).
Στο πεδίο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνεται η διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5% του AEΠ έως το 2023, αλλά και η αναπροσαρμογή του ENΦIA και των υπόλοιπων 20 φόρων με τον οποίο συνδέονται οι αντικειμενικές αξίες. Δεσμεύσεις έως το 2022 υπάρχουν για το κτηματολόγιο.
Aναλυτικό είναι το πλάνο για το «Yπερταμείο» με δέσμευση να ολοκληρωθούν οι πράξεις στο ΔEΣΦA και το Eλ. Bενιζέλος μέσα στο 2018, των EΛΠE, της Eγνατία, της EYΔAΠ, της EYAΘ, της μαρίνας του Aλίμου και των περιφερειακών λιμανιών Aλεξανδρούπολης και Kαβάλας μέσα στο 2019.
Από την Έντυπη Έκδοση