Με κύκλο εργασιών 566 δισ., παράγει προστιθέμενη αξία ύψους 174 δισ.
Την πρώτη ετήσια έκθεση για τη γαλάζια οικονομία και τις επενδύσεις που μπορεί να κινητοποιήσει δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η θαλάσσια οικονομία αντιπροσωπεύει το 1,3 % του συνολικού ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αποτελεί έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα με κύκλο εργασιών ύψους 566 δισεκατομμυρίων ευρώ, παράγει προστιθέμενη αξία ύψους 174 δισεκατομμυρίων ευρώ και παρέχει θέσεις απασχόλησης για 3,5 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη.
Η έκθεση περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες ή τις παράκτιες περιοχές, όπως η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια και ο παράκτιος τουρισμός καθώς και αναδυόμενοι κλάδοι, όπως η ενέργεια των ωκεανών και η γαλάζια βιοτεχνολογία.
«Με επενδύσεις στην καινοτομία και με την υπεύθυνη διαχείριση των ωκεανών, την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών πτυχών, μπορούμε να διπλασιάσουμε τον τομέα με βιώσιμο τρόπο έως το 2030», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Καρμένου Βέλα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, αρμόδιος για το Κοινό Κέντρο Ερευνών το οποίο συμμετείχε στην κατάρτιση της έκθεσης, δήλωσε ότι «χάρη στα επιστημονικά στοιχεία που παρείχε το Κοινό Κέντρο Ερευνών είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τι κινεί την γαλάζια οικονομία και πώς αυτή αναπτύσσεται».
Σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου, η γαλάζια οικονομία έχει αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι η εθνική οικονομία κατά την τελευταία δεκαετία. Η καλύτερη διαχείριση των αλιευτικών πόρων, χάρη στην κοινή αλιευτική πολιτική της ΕΕ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη θετική αυτή εξέλιξη.