Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Real News” υπογραμμίζει τη σημασία της ύπαρξης νέου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου βάσει του οποίου μπορεί να γίνει συζήτηση με επενδυτές, θεσμικούς και κυβερνητικούς παράγοντες.
Επισημαίνει ότι ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, ελάχιστο χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εισέπραξε την ικανοποίηση των συνομιλητών της κυβέρνησης -που ανησυχούν για την κατάσταση στην περιοχή και για την προσπάθεια διείσδυσης άλλων δυνάμεων όπως η Τουρκία- για την ισχυρή πολιτική βούληση που αυτή επέδειξε.
Τονίζει επίσης ότι η πολιτική σημασία της συμφωνίας “υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του συγκεκριμένου ζητήματος. Δημιουργεί ένα ευρύτερο κλίμα και συνεισφέρει στο να αναδειχθεί η χώρα σε σημαντική περιφερειακή δύναμη”.
Αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup, είπε ότι η μείωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την εξυπηρέτηση του χρέους δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για κοινωνική πολιτική αλλά και για παροχή κινήτρων για επενδύσεις.
Ο κ. Χαρίτσης περιλαμβάνει στους κλάδους που θα αναπτύξουν σημαντική δυναμική το επόμενο διάστημα, τον Τουρισμό, τις Νέες Τεχνολογίες, τη φαρμακευτική και χημική βιομηχανία, την Ενέργεια, τις Μεταφορές και τα Logistics, υπογραμμίζοντας ότι “ειδικά για τα Logistics, τις συνδυασμένες μεταφορές και την Ενέργεια, η συμφωνία με την FYROM παίζει κομβικό ρόλο και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως κρίσιμο κόμβο για την ευρύτερη περιοχή”.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τονίζει τη σημασία της φετινής ΔΕΘ, “το πρώτο μεγάλο οικονομικό γεγονός μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια” και στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες συμμετοχής σε κορυφαίο επίπεδο όλων των γειτονικών χωρών.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση “αφήνει τα πολύ δύσκολα πίσω της” και εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια αποσταθεροποίησής της ώστε “να μην είναι η σημερινή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή που θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα”.
Επισημαίνει ακόμα ότι “η βασική διαιρετική τομή δεν είναι πλέον το μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αλλά το αν η επόμενη μέρα για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα θα έχει προοδευτικό πρόσημο ή θα επιστρέψουμε σε όσα μας έφεραν στα μνημόνια”.
Τέλος, είπε, ότι προετοιμάζεται μετά τον Αύγουστο “ένα πακέτο μέτρων ενίσχυσης των ασθενέστερων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων που θα καθιστούν την μετάβαση στη νέα εποχή όχι ρητορικό σχήμα, αλλά απτή πραγματικότητα”.