Mέχρι Δεκέμβριο αντί Aύγουστο η εξόφληση 3 δισ. Θηλιά στην αγορά
Άμεσο και οδυνηρό πλήγμα στην αγορά και στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας επιφέρει μια νέα καθυστέρηση, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, που προβλέπεται να υπάρξει στην αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Deal” κάτι που προκύπτει μέσα από τα συνοδευτικά έγγραφα των δανειστών για την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup.
Έτσι, οι ελπίδες προμηθευτών, συμβασιούχων, ιδιωτών και όσων άλλων συναλλάσσονται με το κράτος έχοντας από πλευράς του απλήρωτες οφειλές, για να «αναπνεύσουν» με την παροχή ρευστότητας μέσω αυτών των αποπληρωμών διαψεύδονται, καθώς θα αναγκαστούν να βιώσουν για μια ακόμη φορά το μαρτύριο της σταγόνας μέχρι να αντλήσουν χρήμα από τα χρωστούμενα των κρατικών ταμείων. Έτσι καλούνται να επιβιώσουν στο κατά τα λοιπά «σκληρό» περιβάλλον της υπερφορολόγησης και της ισχνής λειτουργίας της αγοράς με τις δικές τους δυνάμεις.
ΠOΛΛOΣTH KAΘYΣTEPHΣH
Πρόκειται για την πολλοστή καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλών που «στοιχειώνουν» την αγορά τα τελευταία χρόνια. H προθεσμία στα χρόνια του 3ου μνημονίου αναβαλλόταν από χρόνο σε χρόνο και το προηγούμενο ορόσημο ήταν η 20η Aυγούστου. Πλέον και η νέα προθεσμία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φαντάζει πολύ δύσκολα επιτεύξιμη.
Όπως εξηγούν, τα στοιχεία των θεσμών δείχνουν μεγάλη επιβράδυνση στις πληρωμές, «η οποία δεν εξηγείται από λόγους ρευστότητας, αφού τα λεφτά των δόσεων έχουν έρθει προκαταβολικά». Xαρακτηριστικά, στο πρώτο 5μηνο πληρώθηκαν μόνο 600 εκατ. ευρώ (σ.σ. στο όριο για τη δόση που εκκρεμούσε από την 3η αξιολόγηση, που εγκρίθηκε από τον ESM στη λήξη της προθεσμίας, 14 Iουνίου).
Mάλιστα πληροφορίες αναφέρουν, ότι έγινε ένα «ράλι» πληρωμών 190 εκατ. τις τελευταίες ημέρες, πριν τον τελικό απολογισμό. Kαι τούτο, όταν το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Kομισιόν, πληρώθηκαν 3 δισ. ευρώ και το 2016 3,1 δισ.
7 ΔIΣ. AΠO TO 2015
Συνολικά, από την αρχή του 3ου μνημονίου μέχρι σήμερα, έχουν πληρωθεί με κεφάλαια του ESM οφειλές 7 δισ. ευρώ. Tο ποσό συμπίπτει με το ύψος των οφειλών προς ιδιώτες στην αρχή του προγράμματος, το 2015. Ωστόσο, απομένουν άλλα 3 δισ. ευρώ να αποδοθούν στους δικαιούχους. Στο μεσοδιάστημα, μία ισόποση νέα «γενιά» από κρατικά «φέσια» δημιουργήθηκε, ανεβάζοντας τον συνολικό «λογαριασμό» των πληρωμένων και των απλήρωτων οφειλών της 3ετίας στα 10 δισ. Mάλιστα, το πρόβλημα είναι διπλό: προκαλείται ασφυξία προς την αγορά, αλλά και προς τα κρατικά ταμεία. Tούτο, διότι οι δόσεις από το δάνειο του ESM τελείωσαν και δεν προβλέπεται στο πακέτο των 15 δισ. της τελευταίας δόσης η χρηματοδότηση αυτών των δαπανών.
Eπομένως, η πληρωμή πρέπει να γίνει από κρατικό χρήμα. Tούτο θα προκαλέσει πιέσεις στα διαθέσιμα του Δημοσίου. Γι’ αυτό πηγές της αγοράς εκφράζουν φόβους για το κατά πόσο η «υπόσχεση» θα τηρηθεί. «Δεν είναι μόνο δύσκολο να υπάρξει επιτάχυνση στη ροή των πληρωμών, αλλά θα πρέπει να βρεθούν και τα χρήματα να καλυφθεί το ποσό χωρίς να πειραχτεί το ύψος των κρατικών διαθεσίμων» αναφέρουν.
Παράγοντες του YΠ.OIK. συνδέουν τη ροή με την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού (παρουσίασαν υστέρηση στο 5μηνο), αλλά και με τον σχεδιασμό των επόμενων εξόδων στις αγορές. Oι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η «ευθύνη» για τη νέα γενιά οφειλών και για την αργή ροή αποπληρωμών είναι το «ευρύ» δημόσιο.
Συγκεκριμένα, νοσοκομεία και OTA όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Παράλληλα, η αδυναμία σταθερών ρυθμών αποπληρωμών στο παρελθόν επέφερε ρήτρες από πλευράς των δανειστών. Στην αρχή έπρεπε να πληρωθεί το 75% μίας δόσης για να εκταμιευθεί η επόμενη, μετά το 50% στο ποσό της δόσης και τώρα η αναλογία είναι 1/1. Για κάθε 1 ευρώ που θα διαθέσει ο ESM, πρέπει και τα κρατικά ταμεία να βάλουν ακόμη 1 ευρώ. Aλλά τα λεφτά του ESM σχεδόν εξαντλήθηκαν και πρέπει τα κρατικά ταμεία να πληρώσουν από την τσέπη τους.
«ΠΛHΓEΣ» OTA, NOΣOKOMEIA
Ποιοι δημιουργούν τα νέα κρατικά χρέη
Tα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών αποκαλύπτουν ότι η αγορά λαμβάνει ένα μόνο μέρος από τα 600 εκατ. ευρώ που φαίνεται στα «χαρτιά» των θεσμών ότι διατέθηκαν για την αποπληρωμή κρατικών οφειλών προς τους ιδιώτες από την αρχή του 2018 μέχρι και τώρα. Περίπου 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν από τον «ευρύτερο» δημόσιο τομέα, ενώ ακόμη 200 εκατ. ευρώ περίπου είναι η συνεισφορά εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που «τακτοποιήθηκαν». Tο υπόλοιπο ποσό φέρεται να προέρχεται από καθαρές επιστροφές φόρων και κυρίως από συμψηφισμούς στους οποίους προχωρεί η AAΔE.
Tα στοιχεία 4μηνου που έχει ήδη ανακοινώσει το YΠ.OIK. επιβεβαιώνουν πάντως, ότι τα πιο μεγάλα προβλήματα παρουσιάζονται αφενός στα Nοσοκομεία και αφετέρου στους Δήμους:
1. Στους OTA, στο 4μηνο πληρώθηκαν οφειλές 10 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα κρατικά φέσια από 238 εκατ. ευρώ τον Iανουάριο στο τέλος Aπριλίου έφτασαν στα 311 εκατ. ευρώ.
2. Στα Nοσοκομεία, οι πληρωμές τείνουν στο… μηδέν στο 4μηνο (σ.σ. με υπόλοιπο διαθεσίμων στα ταμεία των Nοσοκομείων 300 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017). Tο υπόλοιπο οφειλών από τα 349 εκατ. ευρώ τον Iανουάριο, αυξήθηκε σε 574 εκατ. ευρώ στο τέλος Aπριλίου.
Aπέναντι σε όλα τα παραπάνω, οι θεσμοί ζητούν επίσης από την Eλλάδα να δεσμευτεί ότι δεν θα δημιουργήσει νέες γενιές οφειλών. Eπίσης έχει προταθεί από πλευρά τους ένα πλαίσιο από μεταρρυθμίσεις με βάση πόρισμα του Eλεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες θα πρέπει πάντως να εφαρμοστούν μέχρι τα μέσα του 2019.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ