Τόκους ύψους 34 δις ευρώ τη δεκαετία 2022-2032 φέρεται να γλιτώνει η Ελλάδα στη βάση της πρόσφατης συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους αναφέρει το γερμανικό υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με την FAZ.
«Ο όγκος της επιπρόσθετης παράτασης της περιόδου χάριτος στην καταβολή τόκων κατά δέκα χρόνια εξαρτάται από τη διακύμανση των επιτοκίων και υπολογίζεται σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 34 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε το ΥΠΟΙΚ έπειτα από σχετικό ερώτημα που κατέθεσε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Ότο Φρίκε και την οποία δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Πρόκειται ουσιαστικά για τα χρήματα που εξοικονομεί η Ελλάδα κατά τη συγκεκριμένη περίοδο από τη μη πληρωμή τόκων προς τους δανειστές, λόγω της περιόδου χάριτος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου και τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν μετά τη λήξη της εν λόγω περιόδου, δηλαδή μετά το 2032.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «Ο Φρίκε είχε ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να κοστολογήσει τη νομισματική αξία των μέτρων ελάφρυνσης. Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει μετά το 2033 τους τόκους που δεν θα έχει καταβάλει μέχρι τότε λόγω της συμφωνηθείσας παράτασης της περιόδου χάριτος. Αυτό που δεν διευκρινίζει το υπουργείο είναι κατά πόσον μειώνεται η αξία των δανείων λόγω της παράτασης των περιόδων αποπληρωμής τους».
Όπως αναφέρει η FAZ, «την 1η Αυγούστου, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag θα συζητήσει σε έκτακτη συνεδρίαση εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας. Το FDP και το AfD επιρρίπτουν στη γερμανική κυβέρνηση ότι ουσιαστικά ενέκρινε ένα νέο κούρεμα χρέους. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οικονομολόγοι. Ο Φρίντριχ Χάινεμαν από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών δήλωσε στην FAZ ότι η πολιτική των συνεχιζόμενων παρατάσεων των περιόδων αποπληρωμής καθώς και των περιόδων χάριτος στην καταβολή τόκων συνιστούν στην πραγματικότητα ‘αναβολή της πτώχευσης’. Μεγάλο μέρος των δανείων θα πρέπει πιθανώς να διαγραφεί, όπως λέει. […] Ο Έκαρντ Ρέμπεργκ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU/ CSU αντιτείνει: ‘Οι μεγαλύτερες περίοδοι αποπληρωμής των δανείων και η παραίτηση από υψηλότερα επιτόκια δεν συνιστούν ούτε κούρεμα του χρέους, ούτε τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εσφαλμένοι’».