Ο άγριος χιονιάς που πλήττει την Ευρώπη δοκιμάζει τις αντοχές των καταναλωτών, ειδικά στις… ανοιχτές χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας, κι έχει προκαλέσει ταξιδιωτικό χάος και καθυστερήσεις σε κατασκευαστικά έργα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει βάλει τρικλοποδιά στην οικονομική ανάκαμψη της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Οι παγωμένοι άνεμοι του Δεκεμβρίου και ο χιονιάς έχουν πλήξει τις πωλήσεις στο Glühwein και σε άλλες εποχικές αγορές. Ο τζίρος στην παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά της Φρανκφούρτης, μιας από τις μεγαλύτερες της Γερμανίας, έχει υποχωρήσει 15% – 20% σε σχέση με πέρυσι. Πάντως, παρά τις χαμηλότερες πωλήσεις, η εορταστική ατμόσφαιρα παραμένει θετική και το γερμανικό εμπόριο απολαμβάνει γενικά ευνοϊκές τάσεις.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι οικονομολόγοι δεν έχουν εντοπίσει κάτι εξαιτίας του οποίου να αναθεωρήσουν την άποψή τους για τις προοπτικές της οικονομίας της ηπείρου, όπου η εύρωστη εμφάνιση της Γερμανίας αποζημιώνει την αδυναμία στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Βέβαια, όπως και η υπόλοιπη βόρεια Ευρώπη, η Γερμανία έχει καλυφθεί και αυτή με χιόνι. Οι κατασκευαστικές εταιρίες πιέζονται. “Συνήθως, περιμένουμε έσοδα 7 – 8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, αλλά τον φετινό μήνα πετύχαμε μόνο 50%”, αναφέρεται στην έκθεση ZDB, στη γερμανική κατασκευαστική ένωση
Όσον αφορά στη Γαλλία, οι συνθήκες παγωνιάς έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος και αποτρέπουν τα ψώνια στα μαγαζιά. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι πωλήσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα χιόνια είναι 20% – 30% χαμηλότερες από πέρυσι.
Οι κακές καιρικές συνθήκες μάλλον δεν θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τη γαλλική οικονομία, η οποία επίσης πλήττεται από τις απεργίες για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες πιθανότατα θα τονωθούν από τις πωλήσεις αυτοκινήτων, που με τη σειρά τους οφείλονται στις κρατικές επιδοτήσεις και στις μεγάλες εκπτώσεις από τους κατασκευαστές.
Το καίριο σημείο για τους οικονομολόγους, πάντως, είναι η ισχύς των γερμανικών χριστουγεννιάτικων πωλήσεων. Πιθανή ανάκαμψη στις δαπάνες θα είναι απόδειξη πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί παίρνοντας απόσταση από την εξάρτηση από τις εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού.