Ως εκδήλωση ενός βαθύτερου προβλήματος που αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες της οικονομικής διακυβέρνησης και του πλαισίου επίλυσης κρίσεων στη ζώνη του ευρώ, ερμήνευσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης την κρίση δημόσιου χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη.
Σε ομιλία στην 13η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι, “παρά το γεγονός ότι είχε αναγνωριστεί από την αρχή ότι μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση αποτελεί προϋπόθεση σταθερότητας σε μια νομισματική ένωση, η κρίση αποκάλυψε σημαντικά κενά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (SGP) που στόχο είχε να διασφαλίσει αυτή την καλή διακυβέρνηση”.
Υπό αυτό το πρίσμα, συνέχισε, “η απουσία ενός κατάλληλου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών δυσχερειών στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης μεγέθυνε το κόστος της μετάδοσης σε όλη τη ζώνη του ευρώ και κατέστη μια μεγάλη πηγή αστάθειας”.
Αναφερόμενος σε δύο τομείς όπου η άμεση πρόοδος είναι απαραίτητη, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι ο πρώτος αφορά την εν εξελίξει συζήτηση των νομοθετικών προτάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της δημοσιονομικής εποπτείας, ενισχύοντας την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την αναμόρφωση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.
Οι προτάσεις αυτές, συνέχισε, που βασίζονται στις συστάσεις της έκθεσης της ομάδας εργασίας του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ένωση, αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική εποπτεία, ο κ. Ορφανίδης τόνισε την ανάγκη για βελτίωση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ενίσχυση της παρακολούθησης των σχεδίων προϋπολογισμού, με τη δημιουργία ανεξάρτητων οργανισμών που θα περιορίζουν την πολιτική παρέμβαση και τις δυνατότητες χειραγώγησης.
Ο δεύτερος τομέας που πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, αφορά το πλαίσιο επίλυσης κρίσεων στην Ευρωζώνη.
Πρόσθεσε ότι, ενώ τα κύρια στοιχεία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουν συμφωνηθεί, απουσιάζουν ζωτικής σημασίας λεπτομέρειες.
“Επειδή οι χρηματοοικονομικές αγορές είναι προσανατολισμένες στο μέλλον, η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το χειρισμό των μελλοντικών ενδεχόμενων κρίσεων έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την Ευρωζώνη σήμερα”, πρόσθεσε.
Υπό αυτό το πρίσμα, “η δημόσια συζήτηση για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους από κράτη της Ευρωζώνης υπήρξε εξαιρετικά ζημιογόνα για την οικονομία της Ευρωζώνης ως σύνολο”, κατέληξε ο κ. Ορφανίδης.