Η εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας θα αποδειχτεί μεγαλύτερος άθλος για την κυβέρνηση από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, σημειώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πιθανόν να δυσκολευτεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας (…) σε μια οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση και με ένα πληθυσμό που έχει ήδη υποστεί μείωση εισοδήματος» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις αλλεπάλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από μέρους των πολιτών καθώς και στη βίαιη καταστολή από πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία. Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις και τις αμφιταλαντεύσεις μελών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί με τα νέα μέτρα «θα είναι πιθανότατα δυσκολότερη από την ψήφισή τους» εκτιμά το Bloomberg.
Αναλυτές διεθνών οίκων επικεντρώνονται στην εκτροπή από τους δημοσιονομικούς στόχους την προηγούμενη χρονιά και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την επίτευξη των νέων στόχων της κυβέρνησης. «Δεδομένων των πολιτικών αναταραχών και της τρέχουσας διαδικασίας, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να παραιτηθούν οι ίδιοι οι Έλληνες από το πρόγραμμα» σημειώνει ο Αντριου Μπολς, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων PIMCO στην Ευρώπη.
Το Bloomberg σημειώνει ότι οι βίαιες συγκρούσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας τις τελευταίες ημέρες αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των Βρυξελλών.
Το πρακτορείο μνημονεύει δημοσίευμα του «Βήματος» σημειώνοντας ότι το πρόσθετο βάρος των νέων μέτρων για μια ελληνική οικογένεια αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός μήνα. Ο επικεφαλής του τμήματος της Barclays στη Νότια Ευρώπη Αντόνιο Πασκουάλ εκτιμά ότι η «μαύρη τρύπα» των δημοσιονομικών της Ελλάδας χρειάζεται πολύ περισσότερα από όσα θα αποφέρουν τα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα και οι εξαγγελθείσες ιδιωτικοποιήσεις.
Στο ίδιο (απαισιόδοξο) κλίμα κινείται και η πρόβλεψη του Μπεν Μέι της Capital Economics ότι «ακόμα και όταν εκπνεύσουν τα πακέτα βοήθειας η κυβέρνηση (της Ελλάδας) θα είναι ανίκανη να δανειστεί από τις διεθνείς χρηματαγορές καθώς το χρέος θα παραμένει υψηλό».