«Οι επενδυτές που είχαν τη σοφία να εμπιστευθούν τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στο ελληνικό Κοινοβούλιο οι αποδόσεις των διετών ομολόγων εκτινάχθηκαν στο επίπεδο – ρεκόρ 30%, ανταμείφθηκαν με τις υψηλότερες αποδόσεις που θα μπορούσε να εισπράξει κάποιος που επενδύει στην παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων», σημειώνει σε έρευνά του το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, από τις 16 Ιουνίου τα ελληνικά ομόλογα έδωσαν στους κατόχους τους αποδόσεις της τάξεως του 4,6%. Πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των 26 δεικτών που παρακολουθούν το αμερικανικό πρακτορείο και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εταιρειών Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης.
Τα ισπανικά ομόλογα πρόσφεραν τη δεύτερη, μετά από τα ελληνικά, απόδοση που ήταν 0,6% το συγκεκριμένο δεκαπενθήμερο, ενώ τα γερμανικά χαρτιά κατέγραψαν απώλειες 0,5% και τα αμερικανικά 0,8%. Σημειωτέον ότι την περίοδο αυτή το ευρώ ενισχύθηκε κατά 2,2% έναντι του δολαρίου.
«Κάποια από τα πιο επιθετικά hedge funds σίγουρα δελεάστηκαν από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σκάμελ, που διαχειρίζεται για λογαριασμό της Schroders Plc στο Λονδίνο ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 7,3 δισ. δολαρίων, αλλά, όπως δηλώνει στο Bloomberg, δεν έχει στο χαρτοφυλάκιό του ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης.
Η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης χθες στο 27,3%, ενώ είχε εκτιναχθεί στο 30,32% στις 16 Ιουνίου, «όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου πάσχιζε να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη για τις περικοπές δαπανών που προγραμμάτιζε και η Standard & Poor’s υποβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη χαμηλότερη δυνατή βαθμίδα CCC», αναφέρει το πρακτορείο.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 16,34% την τελευταία ημέρα του Ιουνίου από το 18,35% που ήταν στις 17 του μηνός – πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη. Σύμφωνα, πάντως, με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εταιρειών Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν απώλειες 16% από την αρχή του έτους.
«Τα επίπεδα των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν και βρίσκονται σε επίπεδα χρεοκοπίας. Ωστόσο η χώρα δεν χρεοκόπησε και οι πολιτικές παρατάξεις δεν είναι απολύτως διαιρεμένες. Η Ελλάδα έκανε ένα νέο ξεκίνημα και είναι φανερή κάποια πολιτική βούληση για να προχωρήσει», δήλωσε ο Χάρβιντερ Σίαν, στρατηγικός αναλυτής για τις αγορές ομολόγων της Royal Bank of Scotland.