“Κόκκινοι” οι οικονομικοί δείκτες της Βρετανίας

Πληθωρισμός που σε ετήσια βάση έχει “ξεφύγει” (+3,3%), δημόσιο έλλειμμα υπέρογκο (μόνον τον Νοέμβριο αύξηση 10%) , ανεργία σε σταθερή άνοδο (+7,9% του ‘ενεργού’ πληθυσμού), όλο και πιο “αναιμική” η ανάπτυξη (0,7% το γ’ τρίμηνο) -όλα συνηγορούν, λοιπόν, ότι βασικοί δείκτες της βρετανικής οικονομίας περνούν στο “κόκκινο” στην ανατολή ενός “δύσκολου” κατά την κυβέρνηση του Ντέηβιντ Κάμερον έτους.

 

Πάντως, κατά πολλούς Βρετανούς οικονομολόγους, που βλέπουν ήδη απαισιόδοξα το ’11, το “ντούς ήταν κρύο” με τη δημοσίευση όλων αυτών των δεικτών “παράλληλα” με τα Χριστούγεννα. Μόνον σε ένα πράγμα συμφωνούν οι οικονομολόγοι αυτοί, το ’11, δεν θα είναι έτος ύφεσης για τη βρετανική οικονομία. 

 

“Έχουμε δύσκολους μήνες να περάσουμε”, συνόψισε ο πρωθυπουργός Κάμερον, αναφερόμενος στις, χωρίς “προηγούμενο”, περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό (συνολικώς 90 δισ.ευρώ σε μία 4ετία), ενώ στην ηπειρωτική Ευρώπη διαμορφώνεται ένα πολύ αβέβαιο οικονομικό κλίμα.

 

Το γ’ τρίμηνο φέτος η βρετανική οικονομία κατάφερε να αναπτυχθεί μόλις με +0,7%, με ένα “συμβολικό θετικό πρόσημο” όπως επισήμαναν οι αναλυτές. “Δεν είναι τόσο ισχυρή, όσο την εκτιμούσαμε, η ανάπτυξή μας”, σχολίασε ο αναλυτής Μαρκ Μπόλσομ, του οίκου αναλύσεων για την οικονομία “Traveller Global Business”.

 

Όμως για τους συναδέλφους του της “Capital Economics”, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω αυτή καθ’ εαυτή η βιώσιμη ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, έστω κι αν δεν έχουν, ακόμα, καταστεί αισθητές οι ανωτέρω περικοπές δαπανών σε πολλούς τομείς του προϋπολογισμού.

 

Επίσης, τα νέα από το ‘μέτωπο’ του δημοσίου ελλείμματος δεν πρέπει να κάνουν υπερήφανους τους Τόρι’ς, που τόσο μέμφονταν στο θέμα αυτό τους Εργατικούς. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο, μόνον, ο δημόσιος δανεισμός, παρ’ όλο το πνεύμα λιτότητας στην οικονομία, αυξήθηκε σε ποσοστό +10%. “Τρομερό”, σχολίασε ο οικονομολόγος Χάουαρντ Αρτσερ, που όπως και οι συνάδελφοι του εναποθέτει τις ελπίδες του σε έναν δυναμικότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μέσα στο ’11.

 

Η πρόβλεψη, που σημειωτέον κρίνεται “αισιόδοξη”, μιλά για ανάπτυξη σε ποσοστό +2,1% για όλο το ’11 στη βρετανική οικονομία.

 

Το ερώτημα είναι, πόση ρευστότητα θα εγγυηθεί για τη βρετανική οικονομία το ’11 η Τράπεζα της Αγγλίας, που πρόσθεσε ρευστότητα καθ’ όλο το 2009.

 

Ανησυχία προκαλείται από το γεγονός ότι οι βρετανικές τράπεζες είναι “εκτεθειμένες” στις “ευάλωτες” ιρλανδικές με περισσότερα από 100 δισ.ευρώ…κάτι που ώθησε το Λονδίνο να συμμετάσχει στο “μηχανισμό στήριξης” της ιρλανδικής οικονομίας.

 

“Ας έχετε υπόψη σας στην κυβέρνηση, από τούδε, ένα ‘Σχέδιο Β’ για την οικονομία μας”, σχολίασαν πρωτοσέλιδα οι παραδοσιακοί “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”, “επειδή”, πρόσθεσαν, “οι αρχικές προβλέψεις σας μπορεί να ανατραπούν από μία –ή και περισσότερες–ανατροπές δεδομένων” στην οικονομία…το προσεχές 2011.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ