Στη σύσταση του Ταμείου Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επικεντρώνεται η προσοχή του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών, καθώς το νεοσυσταθέν Ταμείο θα συντονίσει το έργο των αποκρατικοποιήσεων την προσεχή τετραετία, με σκοπό την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο.
Όπως επισημαίνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ως τα τέλη του Ιουλίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη σύσταση του Ταμείου αλλά και ο διορισμός της διοίκησης, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η διαχείριση του Ταμείου θα γίνεται από ανεξάρτητο και επαγγελματικό συμβούλιο, το έργο του οποίου θα αξιολογούν επίτροποι της ΕΕ και της ΕΚΤ. Μάλιστα, θα γίνεται και τριμηνιαία ποσοτική αξιολόγηση της συνολικής διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να υπάρχει στενή παρακολούθηση της προόδου.
Σύμφωνα με την τρόικα, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, που περιέχουν εγγεγραμμένες και μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, παραχωρήσεις και βιώσιμη εμπορικά ακίνητη περιουσία (κτίρια και γη).
Πάντως ακόμη εκκρεμεί η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ακίνητης Περιουσίας η οποία βάσει του νόμου θα έχει κεντρικό ρόλο στην εποπτεία της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ενώ και η υφιστάμενη νομοθεσία να πρέπει να εμπλουτισθεί με τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα και τους συμπληρωματικούς νόμους ώστε η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας να μην έχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί παράνομη.
Σύμφωνα με πληροφορίες έως τις 15 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η αξιοποίηση περίπου 100 δημόσιων ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει την πρώτη μελέτη αξιοποίησης που έχει συντάξει κοινοπραξία οκτώ τραπεζών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται 20 ακίνητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που είναι έτοιμα για άμεση αξιοποίηση, καθώς είναι ελεύθερα από νομικές και άλλες δεσμεύσεις.
Στην λίστα με τα 20 ακίνητα περιλαμβάνονται η τουριστική έκταση στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, η περιοχή της Ξάνθης όπου στεγάζονταν παλαιότερα οι υπηρεσίες της «Φωνής της Αμερικής», η περιοχή του Αντιρρίου και άλλα μεγάλα ακίνητα.