Αντικρουόμενες είναι οι δυνάμεις για τα αποτελέσματα ενός rollover των ελληνικών ομολόγων με τις απόψεις να διίστανται αφού Morgan Stanley και Deutche Bank επιδίδονται σε «πόλεμο» οικονομικών γνώσεων διαφωνώντας εάν μια μετακύλιση θα έχει θετικές οι αρνητικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, είναι απίθανο να πυροδοτηθεί άνοδος των CDS, καθώς οι εθελοντικές ανταλλαγές δεν θα προκαλέσουν ένα πιστωτικό γεγονός, εάν δεν υπάρχει κανένα δεσμευτικό στοιχείο για τους επενδυτές. Η γαλλική πρόταση φαίνεται να ικανοποιεί αυτές τις συνθήκες.
Ωστόσο, ένα αρκετά μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί είναι το θέμα των οίκων αξιολόγησης. Στην πραγματικότητα, η Fitch, Moody’s και Standard & Poors θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια επιλεκτική χρεοκοπία (SD), εάν η ανταλλαγή ήταν ή φαινόταν να είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η πτώχευση ή η έλλειψη ρευστότητας.
Η γαλλική πρόταση, που η Μοrgan Stanley εκτιμά ότι θα γίνει το προσχέδιο για την επίλυση του προβλήματος στην Ελλάδα, ενέχει τον κίνδυνο να εκτιμηθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως SD είτε να έχει χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. “Πιστεύουμε ότι και τα δύο αυτά σενάρια είναι απίθανο, καθώς οι ελκυστικές αποτιμήσεις των 30Υ θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των επενδυτών.”
Παράλληλα, αναφέρει ότι η γαλλική πρόταση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το “πρώτο βήμα” προς μια τελική και πιο ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, αλλά μια τέτοια κίνηση δεν είναι ακόμα επικείμενη, αναφέρει η ΜS. Ενώ καταλήγει, ότι σχέδιο δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην φερεγγυότητα της Ελλάδας, ούτε πιστεύουμε ότι είναι σχεδιασμένο κάνει κάτι τέτοιο.
Deutsche Bank: Πληγή για τις ελληνικές τράπεζες το γαλλικό σχέδιο
Την μελανή πλευρά και τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε προς τις ελληνικές τράπεζες μια ενδεχόμενη μετακύλιση του ελληνικού χρέους όπως το θέλει το γαλλικό σχέδιο, προσπαθεί να αναδείξει με σημερινή έκθεσή της η Deutsche Bank.
Όπως αναφέρει, «καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι η γαλλική πρόταση θα είναι διαχειρίσιμη από τις ελληνικές τράπεζες από άποψης κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας».
Σύμφωνα με την πρόταση, η πρώτη επιλογή αφορά rollover τουλάχιστον 70% για τους συμμετέχοντες των ποσών που έλαβαν στο διάστημα 2011-14 με καινούργια 30ετή ελληνικά ομόλογα με 5,5% τοκομερίδιο.
Η δεύτερη αφορά σε rollover των ποσών που έχουν λάβει οι συμμετέχοντες με νέα 5ετή ομόλογα, με τοκομερίδιο 5,5%.
Σύμφωνα με την D.B, η πρώτη επιλογή είναι καλύτερη για τις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας τους από την άποψη της αξίας ενεργητικού.
Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για ρευστότητα χρησιμοποιώντας ως εχέγγυα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Αν υποθέσουμε ότι σύμφωνα με την πρώτη επιλογή τα νέας 30ετή ομόλογα θα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ, αναμένουμε ότι η γαλλική πρόταση να είναι οριακά θετική για τις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τη ρευστότητα, Η δεύτερη επιλογή θα αφήσει τις τράπεζες σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την άποψη της αξίας αυτών των εξασφαλίσεων.
Πολλά ζητήματα πρέπει να διευκρινιστούν, αναφέρει η D.B. Όποια από τις 2 επιλογές του γαλλικού σχεδίου και αν ακολουθήσουν οι τράπεζες, ένα μεγάλο μέρος της πρακτικής εφαρμογής στηρίζεται στους οικονομικούς ελεγκτές. Ενώ η πρόταση εξαρτάται από την αξιολόγηση των οίκων αξιολόγησης.