Κελέμης: Να ανοίξουμε νέους δρόμους για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις

Μετά την επώδυνη εμπειρία των τριών μνημονίων, η Ελλάδα θα πρέπει να εντοπίσει τα πεδία αυτά που θα της επιτρέψουν να εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και να θεραπεύσει χρόνιες παθογένειες και κυρίως, να διαπιστώσει πού θα πρέπει να δώσει έμφαση, για να κατακτήσει και πάλι τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Τα παραπάνω ανέφερε ο Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, από το βήμα του συνεδρίου capital+vision που διοργανώνει σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

 

Όπως είπε, «οι επιχειρήσεις είναι αυτές, μαζί με τις επενδύσεις, που θα κάνουν τη διαφορά, θα δώσουν θέσεις εργασίας και ώθηση στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό απαιτείται να προχωρήσουν κι άλλο οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σήμερα».

 

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, υπογράμμισε τις στοχευμένες δράσεις, ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας, τις οποίες αναλαμβάνει, προκειμένου «να ανοίξει νέους δρόμους για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Παράλληλα, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα της Γερμανίας και της Ελλάδας, το Επιμελητήριο δίνει τον αγώνα του κατά της ανεργίας, με μια σειρά προγραμμάτων που εξασφαλίζουν επιμόρφωση, εξειδίκευση και εργασία. Επίσης, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τη Γερμανία, έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, όπως και τη μεγαλύτερη αγορά της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας».

 

Από την πλευρά του, ο Francesco Drudi, Prinsipal Adviser, Country coordinator for Greece, European Ventral Bank από το βήμα του συνεδρίου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Ευρωζώνη, σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι αρκετά υψηλά. Υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο οι τράπεζες να βοηθήσουν στη διαδικασία δανεισμού.

 

Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι προτεραιότητα για τη στήριξη της πιστωτικής επέκτασης αλλά και της μείωσης του κόστους δανεισμού, αποτελεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s).

 

H Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President, Moody’s Investors Service, εξέφρασε την επιφυλακτικότητα της ως προς την ανάπτυξη της Ελλάδας.

 

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της σε όρους ανταγωνιστικότητας, ωστόσο επεσήμανε ότι παραμένει κλειστή οικονομία. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες δείχνει να υπολείπεται στην ανάπτυξη των επενδύσεων, ενώ τόνισε ότι υπήρχαν κατά το παρελθόν πολλά σημαντικά εμπόδια. Τόνισε ότι υπάρχει μια επιφυλακτική στάση ως την προοπτική της χώρας καθώς δεν διακρίνεται προς το παρόν ανάπτυξη στις επενδύσεις.

 

Αναφορικά με τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα εστίασε κυρίως στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ενώ χαρακτήρισε δύσκολη την επίτευξη στόχου μείωσης των NPEs, το 2019.

 

Από την πλευρά του ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολούθησαν οι τράπεζες για την μείωση των ανοιγμάτων και πρόσθεσε ότι πλέον εστιάζουν στις πωλήσεις κόκκινων δανείων. Εκτίμησε ότι τα κόκκινα δάνεια πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να υπάρξει δυνατότητα δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να πιάσουν τον στόχο του SSM για τα κόκκινα δάνεια και θα μειώσουν το ποσοστό κάτω από 20% ώς το 2021.

 

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ