Υπέρ της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ως σημαντικού και ορθού βήματος και για ολόκληρη την Ευρώπη, τοποθετήθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, σε ωριαία συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, χαιρετίζοντας εκ νέου την πρόσφατη υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή.
Ο κ. Φίσερ είχε εκφράσει ήδη την ικανοποίησή του αμέσως μετά τη θετική έκβαση της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο, την περασμένη Τετάρτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η πορεία προς την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας θα είναι δύσκολη και επίπονη, ωστόσο, με αυτή την απόφαση απετράπη η «ρωγμή» στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και τέθηκαν οι βάσεις ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό Πρόεδρο η εναλλακτική επιλογή της χρεοκοπίας θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και παρόλο που η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δύσκολη, πρόκειται για ένα σωστό και απαραίτητο βήμα. Ενδεχόμενη χρεοκοπία, είπε, θα σήμαινε αφενός νίκη της κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας και επιπλέον οι κερδοσκόποι θα μπορούσαν πλέον να στραφούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και εκτός τούτου τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα θα ήταν μάταια.
«Σωστό βήμα», χαρακτήρισε ο κ. Φίσερ και το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ όπως είπε, η πρόβλεψη για οικειοθελή συμμετοχή των πιστωτών στην ελληνική βοήθεια είναι «λογική, δικαιολογημένη και σημαντική».
Συγχρόνως ο ίδιος θεωρεί ως «επιπόλαιη» την «λάθος» απόφαση της «ευκολόπιστης» Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ, αφού αυτή δεν εκπλήρωνε τις προϋποθέσεις.
Παραπέμποντας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρόσφατα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα, ο Αυστριακός Πρόεδρος επισήμανε πως ο ελληνικός λαός πληρώνει τώρα υψηλό τίμημα και δεν θα πρέπει να σχηματίζεται η λανθασμένη εντύπωση πως οι Έλληνες ζουν άνετα και οι άλλοι «πληρώνουν το λογαριασμό».
Ο κ. Φίσερ υποστήριξε, επίσης, την ανάγκη καλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών της ΕΕ, απέρριψε όμως προτάσεις για τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ένωσης, που θα λαμβάνει κεντρικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως παρατήρησε, κάτι τέτοιο αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών-μελών.