Ένα ποσοστό 90% των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών-ομίλων, τηρούν το μίνιμουμ των απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε η αρμόδια αρχή της ΕΕ.
Αντιθέτως, το 10% των 221 εταιρειών-ομίλων, που υποβλήθηκαν σε δοκιμές αντοχής, στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να αντέξουν σοβαρά οικονομικά πλήγματα, αναφέρθηκε σήμερα από τους διοργανωτές των δοκιμών.
Πράγματι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 11 από τους εξετασθέντες ασφαλιστικούς οίκους δεν αντεπεξήλθαν στα λεγόμενα “αρνητικά σενάρια” των δοκιμών αυτών, άλλοι 13 δεν πέρασαν την εξέταση στα σενάρια απέναντι σε απλά μιας δυσμενέστερης της σημερινής συγκυρίας, 10 δεν άντεξαν μπροστά στο σενάριο έντονων πληθωριστικών πιέσεων, τέλος 6 δεν άντεξαν μπροστά στο σενάριο της μη-εξόφλησης κρατικών χρεογράφων από το χαρτοφυλάκιο τους. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές των δοκιμώντ, αρκετοί ασφαλιστικοί οίκοι απέτυχαν να αντεπεξέλθουν, όχι αποκλειστικά σε ένα αντίξοο σενάριο, αλλά σε πιο πολλά από αυτά, συγχρόνως εκδηλωνόμενα.
“Σε γενικές γραμμές, τον ασφαλιστικό κλάδο στην Ευρώπη χαρακτηρίζει μια σθεναρότητα (…) δεδομένου ότι ένα ποσοστό 90% των εταιρειών-ομίλων τηρούν το μίνιμουμ των απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια, ακόμα και μπροστά σε πολύ δυσμενή σενάρια”, αποφάνθηκε ο Γκάμπριελ Μπερναντίνο, που έδωσε συνέντευξη τύπου για το θέμα αυτό σήμερα στην Φρανκφούρτη.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα τεστ αντοχής, “σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμούν με μια ανάλυση της παρούσας πραγματικής κατάστασης στην αγορά”.
Με τα ίδια τεστ, επιχειρήθηκε μια αναβάθμιση της φερεγγυότητας–δηλαδή από τις προδιαγραφές που ίσχυαν στο θεσμικό πλαίσιο ‘Φερεγγυότητα-1″–να δοκιμαστεί στην πράξη το κατά πόσον οι ασφαλιστικές εταιρείες-όμιλοι μπορεί στο μέλλον να αντέξουν σε έτι δυσμενέστερες προδιαγραφές, αυτές που ανήκουν στο θεσμικό πλαίσιο ‘Φερεγγυότητα-2’.
Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος, για τον οποίο δεν πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα “για κάθε εταιρεία” και “για κάθε όμιλο”, αλλά θα δημοσιοποιηθούν “γενικές παρατηρήσεις”, που θα αφορούν το σύνολο του ασφαλιστικού κλάδου.
Στα τεστ επιπλέον των εταιρειών-ομίλων των 27 της ΕΕ, συμμετείχαν οι ασφαλιστές της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και, τέλος, του Λιχτενστάιν, που όλοι μαζί καλύπτουν περισσότερο από το 60% της ευρωπαϊκής αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης.
Προ έτους, 28 εταιρείες-όμιλοι του κλάδου είχαν αντέξει στα πλέον αντίξοα σενάρια των δοκιμών, που πάντως δεν μπορεί να προσομοιωθούν με τις πολύ δυσμενείς προδιαγραφές του πλαισίου ‘Φερεγγυότητα-2’.
Το πλαίσιο ‘Φερεγγυότητα-2’ προϋποθέτει πολλά περισσότερα ίδια κεφάλαια σε αποθεματικό απ όσα προβλέπει το ‘Φερεγγυότητα-1’, ώστε να αντεπεξέρχεται η εταιρεία-όμιλος ασφάλειας σε πραγματικά πάρα πολύ δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες.