Στην εύρεση διαφόρων τρόπων, προκειμένου να καλύψουν το τεκμαρτό τους φορολογητέο εισόδημα, προβαίνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Μία από τις λύσεις στην οποία καταφεύγουν είναι και η κάλυψη της διαφοράς από δωρεές συγγενών, φίλων ή μέσω γονικών παροχών.
Άλλωστε η νομοθεσία προβλέπει ότι με τα χρηματικά ποσά από διάφορους συγγενείς ή τρίτους, ο δωρεοδόχος μπορεί να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 του ν. 4172/2013. Όσοι θελήσουν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης θα έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία μικρότερη από 40 μέρες.
Χρήσιμο κρίνεται να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 34 (παρ. 2 περ. στ’), τα ποσά των δωρεών αυτών μπορούν να ληφθούν υπόψη για κάλυψη των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, μόνο όταν η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη (ΠΟΛ.1076/26.3.2015).
Επιπρόσθετα, με βάση τη διάταξη του άρθρου 34 (παρ. 2 περ. στ’), τα ποσά των δωρεών αυτών μπορούν να ληφθούν υπόψη για κάλυψη των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, μόνο όταν η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη (ΠΟΛ.1076/26.3.2015).
Επιπλέον, στις περιπτώσεις που δίνονται χρηματικά ποσά από τους γονείς (ως γονική παροχή) προς τα τέκνα τους, τα τέκνα μπορούν με αυτά να καλύψουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 του ν. 4172/2013. Σε μια τέτοια περίπτωση η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί εντός του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη και στο έτος, που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος να καλύψει το τεκμήριο.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία υπόχρεος για κατάθεση δήλωσης φόρου δωρεάς είναι ο δωρεοδόχος εφόσον η δωρεά δεν έχει καταρτιστεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο (άρθρο 85 παρ.2 ν.2961/2001). Σε διαφορετική περίπτωση, είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης, όλοι οι συμβαλλόμενοι.
Λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 44 § 2 του ν. 2961/2001, η απόκτηση χρηματικών ποσών από δωρεά ή γονική παροχή υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό για να είναι συμφέρουσα η διαδικασία της δωρεάς είναι απαραίτητο το όφελος από την αποφυγή του επιπλέον φόρου, να είναι μεγαλύτερο από τον φόρο δωρεάς.
Η προθεσμία για τις συγκεκριμένες διαδικασίες λήγει την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018.