Την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Πληροφοριακών Υποδομών θέτει σήμερα με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Η επιστολή, που απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά και που κοινοποιείται λόγω συναρμοδιότητας στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει ως αφορμή το συμβάν με τους servers του Υπουργείου Εξωτερικών που αποκαλύφθηκε από τα ΜΜΕ.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τονίζει ότι «στην εποχή που ζούμε και στα χρόνια που έρχονται όλο και περισσότερες διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικές, όλο και περισσότερες υπηρεσίες παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες, ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο διασυνδεδεμένος. Αυτό δημιουργεί προκλήσεις – και ευκαιρίες – για τη δημόσια διοίκηση, η οποία πρέπει να ξεφύγει από αγκυλώσεις και διαδικασίες άλλων εποχών. Αυτό προϋποθέτει σοβαρές, αξιόπιστες και σύγχρονες πληροφοριακές υποδομές σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης. Οι υποδομές όμως χρειάζονται συντήρηση, προγραμματισμό συντήρησης και αντικατάστασης, στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων. Το ΤΕΕ εκ του ρόλου του ως επίσημου τεχνικού συμβούλου της Κυβέρνησης οφείλει να επισημάνει τις ελλείψεις αυτές που παρατηρούνται και να ζητήσει από την Πολιτεία ένα οργανωμένο και μελετημένο σχέδιο κάλυψης των αναγκών».
Ο Γιώργος Στασινός προτείνει στην κυβέρνηση «να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Πληροφοριακών Υποδομών, τόσο σε επίπεδο hardware όσο και software, που θα καταγράψει όλες τις πληροφοριακές υποδομές του δημοσίου σε μια κεντρική βάση, θα διαθέτει online ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες για συντήρηση και αντικατάσταση, θα έχει χρονοδιάγραμμα συντήρησης και αντικατάστασης μερών και συνόλου εξοπλισμού».
«Αυτή η βάση δεδομένων», προσθέτει, «πέρα από το ότι θα «λύσει τα χέρια» στα θέματα συντήρησης, θα συμβάλει αποτελεσματικά και στην εξοικονόμηση κόστους, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών του δημοσίου, το οποίο μπορεί να τροφοδοτεί αυτόματα. Επιπλέον θα συμβάλει στον προγραμματισμό αναγκών σε επενδύσεις ανανέωσης για την επόμενη πχ 5ετία, βοηθώντας παράλληλα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων που διαθέτουν τις αντίστοιχες πληροφορίες, κατακερματισμένες. Γνωρίζετε άλλωστε ότι, παρά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, στις περισσότερες περιπτώσεις η πολιτική συντήρησης ή αγοράς εξοπλισμού software/hardware στις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου προκύπτει μετά από συμβάντα ή σύμφωνα με τις εκάστοτε έκτακτες ανάγκες, ενώ οι πληροφορίες κρατούνται σε πολλές περιπτώσεις ακόμη χειρόγραφα ή σε απλά αρχεία και χωρίς γνώση τις πολιτικής ηγεσίας, πολλές φορές. Τέλος σημειώνω ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Μητρώου Υποδομών θα συνδράμει ουσιαστικά στο σχεδιασμό της μεταφοράς περισσότερων δεδομένων στο κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος (G-cloud), ενισχύοντας τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα των δεδομένων».
Και προσθέτει ότι «αυτή η πρόταση συμβαδίζει με την αντίστοιχη πρότασή μας για δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών – Δημοσίων Έργων, την οποία όπως αντιλαμβάνομαι ήδη προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση. Διότι στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία αν η υποδομή είναι γέφυρα ή server, νοσοκομείο ή online σύστημα: η υποδομή πρέπει να λειτουργεί σωστά και αδιάλειπτα, «να μην πέφτει», να είναι διαθέσιμη 24/7/365 τουλάχιστον κατά 99%, εντέλει να εξυπηρετεί τους πολίτες όταν το χρειάζονται».
Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Μηχανικών εκφράζει «τη βούληση, θέληση και δυνατότητα του ΤΕΕ να συνδράμει την Πολιτεία στην υλοποίηση ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων μιας νέας πολιτικής για τις πληροφοριακές υποδομές».