«Έστω και ένα ευρώ να γλυτώσουν οι συνταξιούχοι είναι θετική εξέλιξη», ανέφερε η ΓΣΕΕ κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στη συζήτηση του νομοσχεδίου με την κατάργηση διατάξεων για τη μείωση συντάξεων. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι οι συνταξιούχοι έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος που δεν τους αναλογεί στην κρίση και επέκριναν τον νόμο Κατρούγκαλου γιατί, όπως είπαν, μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας.
Οι θέσεις που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ προκάλεσαν την αντίδραση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου. «Θα δουν αυξήσεις 620.000 από τους παλαιούς συνταξιούχους. Πείτε ευθαρσώς ότι είστε εναντίον αυτής της χορήγησης αυξήσεων. Να το πείτε όμως! Να το πείτε! Να δούμε μετά πώς θα κρυφτείτε όσοι έχετε τέτοια αντίληψη», σημείωσε ακούγοντας τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ να επιμένει ότι οι διατάξεις της σημερινής κυβέρνησης επέφεραν τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις.
ΓΣΕΕ
Θετική χαρακτήρισε ο γγ της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, αλλά ζήτησε συνολική αναμόρφωση του νόμου Κατρούγκαλου.
«Και ένα ευρώ να γλυτώσουν οι συνταξιούχοι, είναι θετικό», τόνισε, όμως επισήμανε ότι «τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ήταν τα μεγάλα θύματα. Συνολικά, οι δυνάμεις της εργασίας πλήρωσαν και πληρώνουν το βάρος αυτής της αδιέξοδης πολιτικής. Ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι υπέστησαν συνεχείς μειώσεις από την περίοδο του 2010 και μάλιστα με νόμους που έχουν κριθεί από τα δικαστήρια ότι βρίσκονται στο πεδίο της αντισυνταγματικότητας».
Τα στοιχεία της ανταποδοδοτικότητας
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι ο νόμος 4387/2016 επέφερε εκ νέου μειώσεις για τους συνταξιούχους, οι οποίες φθάνουν μέχρι και το 35%, ενώ έχει επιφέρει και μεγάλες στρεβλώσεις ως προς τα στοιχεία της ανταποδοτικότητας. Επίσης, σχολίασε ότι οι μειώσεις για νέους συνταξιούχους θα είναι 35% και 40%, «δηλαδή δεν θα είναι συντάξεις, αλλά σε επιδόματα φτώχειας που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές βιοποριστικές ανάγκες των συνταξιούχων». Για τους παλιούς συνταξιούχους, ο γγ της ΓΣΕΕ είπε ότι ο όρος προσωπική διαφορά είναι προβληματικός διότι δεν αποτυπώνεται ως στοιχείο της σύνταξης.
«Ψηφίσατε τον ν. 4472/2017 για την απάλειψη της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2019. Είναι θετικό σήμερα ότι ξανά νομοθετείτε τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή αναιρείτε τον νόμο που ψηφίσατε πριν από έναν χρόνο, γιατί ακόμα και ένα ευρώ να γλυτώσουν οι συνταξιούχοι είναι στοιχείο θετικό, στην κατάσταση που βρισκόμαστε», υποστήριξε ο γγ της ΓΣΕΕ. Υπογράμμισε, όμως, ότι ο νόμος 4387 είναι προβληματικός και δεν λύνει το συνταξιοδοτικό. «Έχουμε σοβαρά ζητήματα ως προς το θέμα του επανυπολογισμού. Επίσης, υπάρχει το μεγάλο θέμα της καθυστέρησης των νέων συνταξιούχων, υπάρχει το θέμα του ΕΚΑΣ, υπάρχει το θέμα των συντάξεων χηρείας», παρατήρησε ο κ. Γεωργακόπουλος και κατήγγειλε ότι όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική στο συνταξιοδοτικό είναι νεοφιλελευθέρη. «Ο ν. 4387 απαιτείται να αναθεωρηθεί συνολικά. Διεκδικούμε δημόσιο ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα που θα αποτρέπει μειώσεις και θα εγγυάται αυξήσεις. Τα μνημόνια για να τελειώσουν πρέπει να φύγουμε και από τη λιτότητα και αυτό αφορά και τους συνταξιούχους», ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Η ΑΔΕΔΥ
Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, επέμεινε στα παραδείγματα που έχει δώσει το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων για τις μειώσεις στις συντάξεις, παραδείγματα που δεν αποδέχεται το υπουργείο Εργασίας. «Ο υφυπουργός Εργασίας μάς κατηγόρησε ότι λέμε ψέμματα και ότι αυτά δεν ισχύουν. Καταθέτουμε σήμερα στοιχεία που δείχνουν περίπτωση συνταξιούχου με μείωση 465 ευρώ, με απόφαση του ΕΦΚΑ. Επίσης, καταθέτουμε παράδειγμα συνταξιούχου εκπαιδευτικού με 35 χρόνια υπηρεσίας που μετά από τις μειώσεις του 2011 και του 2012 έβγαζε σύνταξη 1.315 ευρώ και σήμερα, με τις ασφαλιστικές διατάξεις του κ. Πετρόπουλου, η σύνταξή του γίνεται 984 ευρώ, δηλαδή μείωση 330 ευρώ τον μήνα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Μπράτης μίλησε για «δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, όταν διαβεβαίωνε ότι οι συντάξεις έως 1.300 ευρώ δεν θα μειωθούν ούτε ένα ευρώ», για να συμπληρώσει: «Ο κ. Κατρούγκαλος ή δεν γνώριζε τι ψήφισε ή παραπλανούσε συνειδητά τους πολίτες. Ο νόμος 4387, για εμάς, είναι ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό σύστημα. Επί της ουσίας οι συνταξιούχοι ανησυχούν τι έρχεται. Είναι εξευτελιστικά τα ποσά αναπλήρωσης που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου».
Τ. Πετρόπουλος: 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις
Στον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ απάντησε, με παρέμβασή του, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνοντας ότι δεν εφαρμόστηκε καμία διάταξη του ν. 3863/2010. «Επικαλείστε συνεπώς έναν νόμο που δεν ίσχυσε για να μας πείτε ότι τελικά εκείνος ο νόμος έδινε καλύτερες συντάξεις. Λησμονείτε όμως ή αποκρύπτετε τις περικοπές που έγιναν στη συνέχεια. Και κάνετε μια σύγκριση που δεν έχει βάση», τόνισε ο υφυπουργός και αναρωτήθηκε πώς θα νιώσουν οι συνταξιοδοτικές οργανώσεις δημοσίων υπαλλήλων όταν θα αναλύσουν την πρόταση για το ασφαλιστικό, που η αξιωματική αντιπολίτευση συνέταξε και προορίζει για τους πολίτες. «Όταν τα μελετήσετε, τότε να δούμε τι είναι άξιο καταδίκης και αποτροπής», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε άκουσε από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ για το πρόγραμμα της ΝΔ. «Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, πρέπει να συγκρίνουμε ίδια δεδομένα, όχι άλλα.
Δεν θα επιλέγουμε κάτι, όπως στο παράδειγμα της ΑΔΕΔΥ, η οποία επικαλείται το επίδομα τέκνου, το οποίο χορηγείται πλέον από το σύστημα πρόνοιας. Να συγκρίνουμε λοιπόν μια σύνταξη κάποιου που δεν έχει επίδομα τέκνου, το οποίο έχει προσδιορισμένη χρονική διάρκεια έως την ενηλικίωση. Μην δημιουργούμε, λοιπόν, εντυπώσεις. Στο παράδειγμα που επικαλείται η ΑΔΕΔΥ υπάρχει πράγματι μια διαφορά 103 ευρώ. Είναι αλήθεια. Αλλά αυτή είναι η διαφορά, δεν είναι 480 ευρώ. Και υπήρξε και ανάλυση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου», υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος. Ο υφυπουργός είπε ότι 620.000 από τους παλαιούς συνταξιούχους θα δουν αυξήσεις και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην ΑΔΕΔΥ: «Πείτε ευθαρσώς ότι είστε εναντίον αυτής της χορήγησης αυξήσεων. Να το πείτε όμως! Να το πείτε! Να δούμε μετά πώς θα κρυφτείτε όσοι έχετε τέτοια αντίληψη».