Κατά 0,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Αν και, συνολικά, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης, η συνεισφορά της μειώθηκε σε σύγκριση στις περισσότερες οικονομίες. Στο 0,2%, η συνεισφορά της έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Η πτώση αυτή αντισταθμίστηκε από μία σημαντική αύξηση των αποθεμάτων.
Στις ΗΠΑ, η ιδιωτική κατανάλωση, η αύξηση των αποθεμάτων και οι καθαρές εξαγωγές ήταν οι κύριοι παράγοντες της αύξησης του ΑΕΠ (0,4% και 0,3%, αντίστοιχα), την οποία φρέναραν, μερικώς, η μείωση των επενδύσεων και της δημόσιας κατανάλωσης.
Στη Γερμανία, η σθεναρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% οφείλεται στις επενδύσεις, που συνεισέφεραν κατά 0,9%, και στις καθαρές εξαγωγές, που συνεισέφεραν κατά 0,5%. Στον Καναδά, οι επενδύσεις και η αύξηση των αποθεμάτων, κυρίως, οδήγησαν στην ενίσχυση του ΑΕΠ, σε αντίθεση με την ιδιωτική κατανάλωση (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο).
Στη Γαλλία, την ώθηση στο ΑΕΠ (σε πραγματικούς όρους) έδωσαν τα αποθέματα, ενώ στην Ιταλία οι καθαρές εξαγωγές ήταν ο κύριος αναπτυξιακός παράγοντας, αλλά σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώθηκε η συνεισφορά τους στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της μείωσης των αποθεμάτων. αντισταθμίστηκαν σημαντικά από την πώληση των αποθεμάτων.
Από την άλλη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καθαρές εξαγωγές ενίσχυσαν σημαντικά το ΑΕΠ (κατά 1,4%), σε αντίθεση με την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και την πώληση αποθεμάτων.
Εξαιτίας της φυσικής καταστροφής του Μαρτίου 2011, το ΑΕΠ εξακολούθησε να συστέλλεται στην Ιαπωνία, με την κυβερνητική κατανάλωση να αποτελεί τη μόνη πηγή συνεισφοράς στο ΑΕΠ.