Για τις κινήσεις φορολογούμενων της περιόδου 2015-2018
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί με τις κινήσεις φορολογούμενων της περιόδου 2015-2018 από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Με μαζικά αιτήματα προς τις τράπεζες, η εφορία θα ζητάει άμεση αποστολή των λογαριασμών που κατέχουν οι φορολογούμενοι (ή είναι συνδικαιούχοι) που είτε υπάρχουν γι’ αυτούς εισαγγελικές παραγγελίες, είτε περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των ελεγκτικών μονάδων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθούν στοιχεία φορολογούμενων, οι οποίοι έχουν καταθέσεις πάνω από 150.000 ευρώ ή με μεγάλες μεταφορές χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, αλλά και εντός της χώρας.
Σημειώνεται, δε, ότι οι έλεγχοι «μεγάλων» φορολογουμένων είχαν περιοριστεί σημαντικά, μιας και η εφορία δεν είχε στοιχεία των κινήσεων από το 2015 και μετά.
Ο «μεγάλος αδερφός» είχε τεθεί σε χειμερία νάρκη με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτόματα οι ελεγκτές να βρουν τα αμφιλεγόμενα στοιχεία, μιας δεν υπήρχαν πληροφορίες από το 2015 και μετά.
Παρ’όλα αυτά ο ελεγκτικός μηχανισμός σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσει τους ελέγχους ζητούσε τις τραπεζικές καταθέσεις των ελεγχόμενων, όμως κατά περίπτωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εν λόγω ελέγχων. Ενδεικτικό αποτελεί ότι οι φορολογικές αρχές ζήτησαν από φορολογούμενο να δικαιολογήσει δεκάδες χιλιάδες συναλλαγών. Ακόμα και τη σύνταξη του, αλλά και τα… φάρμακα που αγόραζε!
Πλέον με τη διάταξη αυτή, η οποία κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, λύνονται τα χέρια των ελεγκτών. Η συγκεκριμένη διάταξη ορίζει τη μαζική αποστολή αιτημάτων προς τις τράπεζες για την άντληση στοιχείων που σχετίζονται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.
Τα στάδια
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή της Κυριακής στο πρώτο στάδιο, προβλέπεται η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να λαμβάνει, με τρόπο μαζικό και αυτοματοποιημένο, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικών προϊόντων και δανεικές συμβάσεις, ελεγχόμενων από την ΑΑΔΕ φυσικών ή νομικών προσώπων και οντοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος που παρέχουν και εκτελούν υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς και τις εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικές υπηρεσίες.
Οι πληροφορίες αυτές θα τηρούνται σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ μέχρι την παραγραφή δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να βεβαιώσει φόρο στη βάση των σχετικών προς έλεγχο υποθέσεων και κατόπιν επεξεργασίας θα προωθούνται στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με ασφάλεια και ταχύτητα μέσω της ειδικής μηχανογραφικής εφαρμογής.
Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά ο απαιτούμενος χρόνο, όχι μόνο για την διενέργεια των ελέγχων, αλλά και για την ολοκλήρωση τους.
Στο τρίτο και καθοριστικότερο στάδιο, όλος αυτός ο όγκος των πληροφοριών θα γίνεται αντικείμενο αλλεπάλληλων διασταυρώσεων αλλά με τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα σφάλματα.
Τη ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή, θα αφαιρεί τα εισοδήματα, όπως για παράδειγμα οι μισθοί, τα ενοίκια και τα εισοδήματα και γενικότερα όλες τις συναλλαγές κάτω των 50 ευρώ, ήτοι όλα τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου για την περίοδο που ελέγχεται.
Στη συνέχεια θα γίνεται επεξεργασία τραπεζικών και φορολογικών δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται και οι πρωτογενείς καταθέσεις μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών.