Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαξίμ Ορέσκιν, μιλώντας στην συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Επιχειρηματιών, δήλωσε ότι οι σχέσεις της Μόσχας με τις Βρυξέλλες «σε πολλούς τομείς βιώνουν μια αναγέννηση», την οποία επιχείρησε να τεκμηριώσει με στοιχεία.
«Εάν δούμε το εμπόριο, τότε θα διαπιστώσουμε ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά παρατηρούνται δεκάδες ποσοστά ανόδου των εμπορικών συναλλαγών. Εάν δούμε την δυναμική των επενδύσεων, τότε θα διαπιστώσουμε ότι αυτή τη στιγμή για παράδειγμα οι ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη συμμετέχουν σ ένα σύνολο μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Όπως είναι ο αγωγός Nord Stream και η κατασκευή των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία και τη Φιλανδία», δήλωσε ο Ορέσκιν.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επεσήμανε ότι σε διεθνές επίπεδο η Μόσχα και οι Βρυξέλλες έχουν τις ίδιες θέσεις . Ως παράδειγμα επικαλέστηκε το ζήτημα της μεταρρύθμισης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), εκφράζοντας την απορία του για το ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να μιλούν για κυρώσεις κατά την Ρωσίας.
«Είναι πολύ περίεργο, που κάποιοι από τους ευρωπαίους εταίρους μας – είναι προφανές ότι συνιστούν την μειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών– συνεχίζουν να μιλούν για κυρώσεις και για κάποια άλλα ζητήματα. Για την Ευρώπη αυτή την στιγμή οι σχέσεις με την Ρωσία συνιστούν έναν από τους οδηγούς οικονομικής ανόδου» δήλωσε ο Ορέσκιν. Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι, εν αντιθέσει με την τάση οικονομικής ανόδου στις εμπορικές σχέσεις Ευρώπης -Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αφότου σταμάτησε να παρέχει πιστώσεις στην Μόσχα, έστρεψε το ενδιαφέρον της προς την Τουρκία, και (ο υπουργός) προέβλεψε ότι η ευρωπαϊκή τράπεζα «θα υποστεί απώλειες από το χαρτοφυλάκιο αυτό» εξαιτίας μιας πιθανής ύφεσης που θα παρατηρηθεί στην τουρκική οικονομία της.
Εκτός των άλλων ο Μαξίμ Ορέσκιν υπογράμμισε ότι οι οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία θα μπορούσαν να είναι σ ένα πιο υψηλό επίπεδο. « Η αγορά αυτή, που υπάρχει και η οποία θα αναπτύσσεται, δεν θα αναζητούσε, όπως κάνει μερικές φορές, εταίρους στην Ασία, εάν η Ευρώπη συνέχιζε την ενεργό οικονομική συνεργασία», προσέθεσε ο Ορέσκιν.
Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε επίσης ότι από τις κυρώσεις υπέφερε πρωτίστως η Ευρώπη οι εμπορικές συναλλαγές της οποίας με την Ρωσία πριν από τα γεγονότα των τελευταίων ετών, είχαν υπερβεί τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια. « Ήταν προφανές – είπε ο Ορέσκιν- ότι η Αμερική, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της οποίας με την Ρωσία βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις εμπορικές της σχέσεις».
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας επεσήμανε επίσης ότι το ποσοστό του νομίσματος ευρώ στις συναλλαγές της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει «με θέρμη» την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει το ποσοστό του ευρωνομίσματος στην διεθνή οικονομία.