Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στις επόμενες επτά ημέρες
Στο επίκεντρο της επίμαχης απόφασης, η οποία πάντως πρέπει να περάσει και από την Ολομέλεια του ΣτΕ για να είναι τελεσίδικη, βρίσκονται πάνω από 450.000 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι το 2010 είχαν μεικτό μισθό έως 3.000 ευρώ.
Κρίσιμο είναι η αίτηση για τη διακοπή της παραγραφής να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου για να μην χαθούν τυχόν αναδρομικές αξιώσεις για τα δώρα του 2016. Προσοχή, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν ακόμα κινηθεί, έχουν περιθώριο 7 εργάσιμων ημερών ώστε να υποβάλουν αίτηση πριν από την εκπνοή του 2018.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει το Έθνος, θα πρέπει να κάνουν τα εξής:
Εκτυπώνουν τη σχετική αίτηση, τη συμπληρώνουν με τα στοιχεία τους και την υπογράφουν. Η ΑΔΕΔΥ έχει προτείνει έντυπο αίτησης.
Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας της Υπηρεσίας από την οποία μισθοδοτείται ο εκάστοτε υπάλληλος και κοινοποιείται το ΝΣΚ.
Προσοχή, κρίσιμο είναι να λάβει ο υπάλληλος αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του για τυχόν μελλοντική χρήση.
Υπενθυμίζεται πως τα δώρα στο Δημόσιο είχαν αρχικά «ψαλιδιστεί» το 2010, όταν ορίστηκε πως θα είναι για όλους στο ίδιο ύψος ανεξαρτήτως αποδοχών- 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι- ενώ θα τα λαμβάνουν όσοι έχουν μεικτές αποδοχές κάτω από 3.000 ευρώ.
Η εν λόγω διάταξη του ν. 3845/2010 δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική, οπότε η διεκδίκηση για επιστροφή των δώρων ανατρέχει στα δώρα του 2010.
Τον δρόμο για την επιστροφή ποσών που αφορούν την περικοπή των δώρων, ανοίγει σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους η απόφαση του ΣτΕ.
Το Συμβούλιο έκρινε ότι οι περικοπές δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων είναι αντισυνταγματικές και παρέπεμψε το θέμα για τελική κρίση στην Ολομέλεια.